Iver Jensen (18) er en ung filmskaper fra Hadsel. I Vesterålen er han kjent for å lage animasjonsfilmer med Lego, og ivrig deltaker i filmkonkurransen Laterna Magica.

Stort budsjett

Han har vunnet mange Laterna Magica-priser i lag med sin bror. I fjor fikk 18-åringen vise en film på All American High School Film Festival i New York. Nå tar Iver steget videre og skal lage en profesjonell kortfilm.

I april skal 18-åringen få vise frem enda mer film i statene. På National Film Festival for Talented Youth (NFFTY) i Seattle skal han vise frem to filmer, ifølge Bladet Vesterålen.

Filmen har et totalbudsjett på over 600.000 kroner. Prosjektet er støttet med 110.000 fra Nordnorsk Filmsenter, og 40.000 fra Filmfokus Vesterålen og samarbeidspartnere på Island.

Det hele startet da Ivers lærer på medialinja, Kolbjørn Hoseth Larssen,  spurte om han ville spille inn film på Island, og han var rask til å svare ja.

Deretter begynte han å skrive et manus som han selv oppsummerer slik:

– Pétur har det vanskelig både hjemme og på skolen. Han flykter fra virkeligheten gjennom å ta bilder. En dag tar han et bilde som forandrer alt.

– Filmen tar opp flere problemstillinger til det å være menneske og å være ung. Den handler om forsoning og tilgivelse. Jeg håper å få lage en litt annerledes film.

Islandske skuespillere

Hele filmen skal spilles inn på øya, og alle replikkene skal foregå på islandsk.

– Jeg tror at en måte at det blir en mer ekte historie dersom skuespillerne snakker islandsk. Det blir også lettere for skuespillerne å sette seg ordentlig inn i rollen. Men det blir nok en utfordring i ettertid når vi skal redigere, sier han i en pressemelding fra Kultursamarbeidet i Vesterålen.

For å gjøre filmen enda mer knyttet til stedet vil han sørge for at både den islandske naturen og følgene av finanskrisen kommer frem.

Iver reiser sammen med Hoseth Larssen til Island i mars for å finne filmlocations og skuespillere. De er på leting etter to hovedrolleinnhavere og noen viktige biroller.

Han vil i hovedsak fungere som regissør, og vil han ha det kreative ansvaret for filmen. Sammen med seg vil han blant annet ha produsenter og fotografer.

– Filmproduksjon er en lagsport. Jeg er ikke så god på å bruke store kameraer, men jeg har en visjon om hvordan det skal se ut og hvordan skuespillerne skal være.

Lager nettside og blogg

Deadline Media skal være produsent og stiller med profesjonelle filmfolk og utstyr til opptak og etterarbeid.

De har satt opp en nettside om filmen (ekstern lenke), hvor de blant annet vil skrive blogg over hva som foregår. De har lagt ut karakterbeskrivelser og manuset.

– Vi vil at alle skal få følge med, det blir god læring. De vil få se hele prosessen, og se ting vi feiler på.

Drømmer om å leve av film

Som et resultat av kultursamarbeidet mellom Vesterålen og Eything, ble det i 2013 etablert kontakt mellom ungdomsfilmmiljøet på Rosenborg i Akureyri og ungdomsfilmmiljøet i Vesterålen. I Akureyri har de etablert en filmfestival kalt Stulli, mens i Vesterålen har vi filmfestival Laterna Magica og prosjektet Filmfokus Vesterålen.

Iver har nylig laget ferdig sin aller første kortfilm med skuespillere, men det er en helt annen situasjon enn det han vil erfare på Island.

– Prosjektet på Island er litt utenfor min komfortsone, men det er der magien skjer. Dessuten vil jeg få hjelp fra masse flinke folk.

Om det blir en regissør av Iver til slutt, er han ikke helt sikker på.

– Jeg er glad for at jeg har ett år til før jeg må ta et endelig valg. Jeg ønsker å lage film, og det kommer jeg til å gjøre. Om det blir på fulltid, eller mer som en hobby, vet jeg ikke. Men jeg drømmer om å kunne leve av å lage film.