Renathe Johnsen (32) har de fire siste årene representert Arbeiderpartiet i kommunestyret i Hadsel  kommune. Foran kommunevalget til høsten står hun på 9. plass for Hadsel Venstre. En uproblematisk  overgang mener formannskaps- og kommunestyremedlem i Hadsel Venstre, Arne Ivar Mikalsen.

- Jeg ser i hvert fall ikke noen grunn til at dette skal være et problem. Ap har gjort det klart at de ikke  ønsker prioritere henne på sine lister. Dermed har de eller andre ikke noen grunn til å reagere på at  hun bytter parti. Hun er jo ikke gift med Ap.

Gode sjanser

- Det er et demokratisk åpent system i Norge. Det hadde  vært rart om en person meldte seg ut av Rødt og inn i FrP. Det å melde overgang til oss er ikke så  dramatisk. Vi er et sentrumsparti og da Ap ikke er et ytterliggående parti er ikke avstanden mellom oss veldig stor, forklarer han.

Og Johnsens sjanser til å kunne stå i kommunestyret fra høsten av for Venstre er forholdsvis store.

Ove Schei sto foran valget i 2011 på 9. plass for samme parti. Han fikk 74 stemmer og endte opp som vara for Mikalsen i kommunestyret. Johnsen trenger «bare» 49 personstemmer for å få samme posisjon.

- Om vi får samme resultat til høsten som for fire år siden, vil hun da blitt vara.  Vi håper jo å få  fremgang og kanskje få to eller flere inn i kommunestyret i neste periode, sier han om et  kommunestyre hvor Venstre, KrF, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti alle har én representant hver i dagens konstellasjon.

Grep sjansen

Mikalsen sier han ikke kunne la sjansen gå fra seg når Johnsen ikke sto på listene til Ap foran høstens  valg.

- Alle i kommunestyret følger med på nominasjoner, så vi registrerte fort at hun ikke var der hun pleier å være. Og så spurte vi høflig om hun kunne tenke seg å se på andre muligheter Det ville hun  ikke til å begynne med, men jeg har ikke mast men har lagt frem en mulighet. Jeg sa at fire år er lang  tid å være utenom politikken, så om du skal være med må du ta en avgjørelse nå før nominasjonslista  er klar.

- Og så har hun med imponerende tempo lest seg opp på vår politikk og valgt å bli med.

- Vi utfyller hverandre

På spørsmål om hvorfor Johnsen av Mikalsen blir sett på som et politisk varp, svarer Venstremannen slik.

- Hun er bedre enn meg på flere politikkfelt, så er jeg bedre på andre og til sammen kan det bli veldig bra. Nå skal det sies at det er andre gode folk på lista også, men nå er det slik at det er flere områder hun sitter inne med mer kunnskap enn meg på som for eksempel omsorgsektor, psykiatri, rus og barnevern.

- Dermed utfyller vi hverandre godt. Og jeg ville ikke spurt hvem som helst. Det er viktig.  Hun har i tillegg til dette et miljøengasjement i bunn. Hadde hun ikke hatt det hadde jeg ikke spurt.

- Du kan ikke representere Venstre og bryte med våre kjernesaker og det gjør hun ikke.  Hun passer profilen rett og slett. En kompetent person med engasjement og det vil alle parti ha. Jeg gleder meg til å jobbe med en person som i enkeltsaker har andre synspunkter enn meg,  sier Mikalsen.

Fornøyd med mottakelsen

Selv er Johnsen fornøyd med mottakelsen hun har fått i sitt nye parti, som hun forteller var et naturlig valg for henne.

– Det er alltid hyggelig å bli tatt godt imot. Når det hvorfor jeg valgte Venstre, handler det mye om at mange av deres kjerneverdier samsvarer med det jeg står for, som for eksempel rus, helse-omsorg og miljø. Miljøpolitikken til Venstre har jeg lenge hatt sansen for. Nå har jeg også blitt medlem av et parti, som i likhet med meg selv er mot konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, sier hun.

Selv om Johnsen beskriver overgangen til Venstre som udramatisk, skulle hun ønske at den skjedde på en annen måte.

– Jeg skulle ønske at det skjedde etter at perioden min i AP var over, som er to kommunestyremøter til. Jeg vil i utgangspunktet forholde meg til at det er på Arbeiderpartiet sitt program jeg er valgt inn på. Men dersom jeg fortsatt skulle være aktiv i lokalpolitikken, måtte jeg ta valget nå,  slår Renathe Johnsen fast.

Det lyktes ikke VOL å få en kommentar fra Hadsel Arbeiderparti tirsdag kveld.