- Det er økonomisk sosialhjelp som er økt med to millioner kroner, sier økonomisjef Tommy Løveng Hansen.

Ved utgangen av februar måned lød prognosen på at økonomisk sosialhjelp kom til å få et merforbruk på 1,5 millioner kroner. Denne prognosen er økt til 3,5 millioner kroner.

- I stor grad er dette utgifter som vi ikke kan gjøre noe med ettersom vi snakker om rettighetsbaserte ytelser og statlige satser, men vi kommer til å se på om det vil være mulig å søke skjønnsmidler for å få noe kompensert.

Han opplyser at skolesektoren og hjemmetjenesten også har et merforbruk i forhold til budsjettet.

Løveng Hansen sier at det er mange usikkerhetsmomenter i budsjettet.

Formannskapet samles

Klokken 1000 i dag samles formannskapet i Hadsel. Da vil økonomisjefen fortelle at skatteinngangen er svakere enn forventet. Dette forholdet gjelder nesten så godt som hele Norge. Det er derfor ventet at Stortinget kommer til å bevilge mer penger i revidert statsbudsjett i mai måned. For Hadsels del utgjør skattesvikten cirka fem millioner kroner, anslår Løveng Hansen.

Kommunestyret i Hadsel vedtok i budsjettmøtet å øke det kommunale rammetilskuddet mer enn hva rådmannen hadde foreslått. Om Hadsel lykkes med denne budsjetteringen, blir også besvart i revidert statsbudsjett.

Kan bli billigere lønnsoppgjør

Det er også andre usikkerhetsmomenter. To av dem kan være positive.

- Det er satt av 10 millioner kroner i budsjettet til lønnsoppgjøret. Det snakkes nå om et nulloppgjør. Derfor kan lønnsoppgjøret bli billigere enn budsjettert, men vi sparer ikke 10 millioner kroner om det blir et nulloppgjør. Noe av fjorårets lønnsvekst drar vi med oss inn i 2015 (overheng), påpeker Løveng Hansen.

Han peker også på at rentenivået er lavere enn budsjettert. Også det bidrar litt, men samlet prognostiseres det altså et underskudd på 8,5 millioner kroner.