- Vi skal ha sterke sentralsykehus som gjør den avanserte behandlinga. Men vi skal ha et kvalitativt godt tilbud på lokalsykehusene også. La oss si nei til regjeringen sin aggressive sentralisering av akuttkirurgi, la oss si ja til et trygt og verdig helsetilbud i hele landet, sa Aasvik fra talerstolen på landsmøtet i Oslo.

- Kvalitet er at 80% av pasientene i dag kan reise kort og bli diagnostisert og behandlet lokalt. De andre 20 % av pasientene som krever avansert kirurgi blir allerede i dag fløyet til de mest spesialiserte sykehusene. Fordi det vanlige er fortsatt vanligst, og dette har kirurgene på lokalsykehusene god trening i, sa Aasvik i talen.

Første timen avgjørende

- Ved Nordlandssykehuset Vesterålen behandler kirurgene i all hovedsak vanlige kirugiske tilfeller som ikke er livstruende. Kirurgene våre er svært dyktige, nettopp fordi de har veldig god trening.

- Når det gjelder akutte traumer, så vet vi at den første timen etterpå er avgjørende for å redde liv. Og da kan vi ikke sitte med sultefora lokalsykehus som ikke får nok ressurser og funksjoner. Hva hjelper det å samle alle kirurger på ett sted, dersom pasientene kommer frem for sent?

Mener tilbudet bygges ned

Aasvik fortsatt med at hun ikke kunne kalle det trygghet når regjeringspartiene, etter hennes mening, bygger ned akuttfunksjonene ved lokalsykehusene.

- Når vi sier vi ønsker et helsetilbud i hele landet med trygghet og kvalitet så kan vi ikke støtte Høyre i at pasientene må reise uforsvarlig langt for å få øyeblikkelig hjelp. Helseministerens forslag til endring i lokalsykehusene vil endre fundamentalt med fellesskapets helsetilbud. Vi vil få et første - og annenrangstilbud, der alle andre enn de som bor i storbyene,  vil være taperne.