- Om noen for ti år siden hadde sagt til meg at Nordlaks ville ha en slik operasjonssentral i dag, hadde jeg nok ikke trodd på dem. Det hadde jeg vel for så vidt ikke gjort om de hadde sagt det for fem år siden heller. Dette er nesten så langt fra håndfôring på merdkanten som man kan komme, uttalte Trude Lind til Intrafish i forrige uke.

Siden oktober

Men om operasjonssentralen er helt ny, har Lind drevet med kameraovervåket fôring siden oktober. Hun har inntil nylig vært røkter på Nordlaks oppdrettslokasjon på Fiskebøl, en av de første lokasjonene som startet med denne avanserte teknikken.

Nå er det to anlegg som betjenes fra operasjonssentralen på Børøya, Ytre Stræte i Grovfjord og anlegget på Fiskebøl. I løpet av mai skal også fôringen på  Dragnes fjernstyres. I løpet av 2016 skal alle om lag 20 lokalitetene til Nordlaks styres herfra.

Full kontroll

VA besøkte Lind og Kjellså på Fiskebøl-lokasjonen i vinter, og fikk en kjapp innføring i å bruke kamera som redskap i fôringsprosessen. Allerede tidlig i prosessen så de to røkterne store fordeler med fôringsmetoden.

- Det er lett å ha kontroll med fôringen, fordi man ser når fisken er mett. Slik kan man både fôre i forhold til fiskens spisemønster, og man unngår overfôring, forteller Lind.

Hun sier at i tillegg til at overfôring har en økonomisk konsekvens for fabrikken, er det heller ikke heldig for fiskevelferden.

Ingen røkterkutt

- Blir røkterne overflødige nå som fôringen styres sentralt?

- Nei på ingen måte. Men de får frigitt tid til å ta seg av de mange andre oppgaver som ligger i røkterjobben, sier Lind.

Hun synes det er svært positivt at ansvaret deles på denne måten; ett røkterteam og ett fôringsteam. På denne måten får de ulike oppgavene fullt fokus, og ivaretakelsen blir bedre. Sjøsiden har i tillegg et serviceteam som tar seg av en del av vedlikeholdet og tilsynet.

- For Nordlaks er dette en stor investering. Men jeg tror de vil få igjen for det både gjennom bedre tilvekst og utnyttelse av fôret, sier Lind.

Kameraovervåking

Kamerainvesteringene er store. Hver merd er utstyrt med to kameraer til å filme henholdsvis over og under vann.

- Overvannskameraene gir oss mulighet til å zoome inn hver minste detalj. Det gir oss bedre kontroll med anleggene, og er særlig nyttige ved dårlig vær. Fra operasjonssentralen kan vi da utføre daglig pålagte oppgaver som å sjekke at fôrslangene er på plass og eventuelt oppdage at innfestningsnoten ikke er på plass, sier Lind til Intrafish.

Øker bemanning

For å overvåke fôringen med kamera, er man avhengig av dagslys. I vinterhalvåret er vannet kaldt, og fisken spiser ikke så mye. Det holder med ett måltid, og det er akkurat så mye som det lille dagslyset i mørketiden tillater. På sommeren er det varmere i vannet, og fisken spiser mer.

- Det er fordi fordøyelsen går opp når temperaturen øker. Da har fisken behov for å spise to ganger i døgnet, sier Lind.

I sommerhalvåret vil derfor operasjonssentralen gå med to skift.

- En av utfordningene våre med å betjene mange anlegg, er at vi må lære oss flere ulike fôringsmønstre, fordi fisken er både ulik i størrelse og bruker ulikt fôr, sier Lind.

Sikkerhet

Med den nye operasjonssentralen, får også Nordlaks bedre kontroll med sikkerheten til sjøsiden.

- Vi skal gjøre dokumentasjon og rapportering, samt bira til økt sikkerhet til folkene på anleggene. Sentralen blir utstyrt med en skjerm som har oversikt over possisjonene til alle båtene via AIS-systemet. Dette øker sikkerheten ved at vi kan be nærmeste båt assistere dersom det er behov for øyeblikkelig hjelp. Alle skal få vester med vannsensorer, så om de faller på havet fåt vi automatisk varsling, sier Lind til Intrafish.

I tillegg skal operasjonnsentralen stå for fôrbestillinger, og de skal samarbeide med røkterne på anleggene.

- Et godt samarbeid er nøkkelen til å lykkes, sier Lind.