- Da kommunesammenslåing var oppe til drøfting i kommunestyremøtet 26.mars, valgte et samlet kommunestyre å gå for ordførerens forslag om å se på to alternativer: Sammenslåing med Vågan og Lødingen, eller Vesterålen som storkommune. Jeg har i tidligere avisintervjuer fremmet forslag om at det også må gå an å få stemme på Hadsel som egen kommune, slik vi har det i dag, sier Arne Reidar Johansen til VA.

Johansen er leder for Innlandet lokalutvalg, og har sittet syv perioder i kommunestyret som Høyre-politiker. Han fremmer forslaget som privatperson.

- Det står i kommuneloven at dersom to prosent av befolkningen signerer på et forslag, vil kommunen bli nødt til å ta det med som et reelt forslag. Det betyr at dersom 162 personer stiller seg bak mitt forslag om et tredje kommunealternativ, vil kommunen måtte ta det med uansett, sier Johansen.

Pest eller kolera?

Johansen tror ikke det vil by på problemer å samle 162 underskrifter. Han tror det finnes en bred enighet i lokalbefolkningen om at Hadsel kommune bør stå som egen enhet, og ikke slås sammen med nabokommuner.

- Skal vi nå tvinges til å velge mellom to forslag som vi ikke vil ha?

Han mener kommunesammenslåingen er den viktigste saken som ligger på bordet denne perioden.

- Denne saken vil få store konsekvenser for kommunen vår. Slik jeg ser det er den såkalte ”kommunereformen” et ledd i sentraliseringen som skjer over hele landet. Det er bare til ulempe for oss i distriktene. Det er på tide at vi samler oss og sier i fra hva vi mener, sier han.

Johansen frykter spesielt for utkantene av Hadsel.

Ikke hast

Johansen viser til at Sortland kommune har invitert nabokommunene til et møte med sammenslåing på agendaen. Det møtet var det kun Lødingen som stilte på. Nå har Sortland igjen tatt initiativ. Johansen synes Sortland bør vente på at initiativet tas fra andre kommuner.

- Kommunalministeren har også vært på banen, og oppfordret kommunene til å skynde seg med å ta en avgjørelse. Men hvorfor skal vi det? Dette er et så stort spørsmål, at jeg synes man skal bruke tiden til å vurdere saken nøye, sier Johansen.

Han viser til at det er kommunevalg til høsten, og at man i alle tilfeller ikke bør fatte en avgjørelse om sammenslåing før det nye kommunestyret er etablert.

- Det kan være at kommunevalget til høsten farger kommunesammenslåingen annerledes. Det blir kanskje nye folk i styringsposisjon, og de vil ha med seg andre tanker og ideer.

Han minner om at en kommunesammenslåing er vanskelig å reversere.

- Jeg ber folk vurdere spørsmålet nøye, og ikke forhaste seg i en sak der bordet fanger.

Udiskuterbart

- Om Hadsel som frittstående kommune skal være et voterbart alternativ? Det er jeg ikke det minste i tvil om. Det er et åpenbart og realistisk alternativ, og det er klart at man skal kunne stemme for det, svarer hadselordfører Kjell-Børge Freiberg.

Han sier at kommunene har frist til juni 2016 med å tilbakemelde innbyggernes ønsker for den nye reformen.

- Selv om det er ett år frem i tid, er det ikke slik at vi har god tid, sier Freiberg.

Han viser til at det er en stor jobb. I mars fikk vesterålskommunene lagt frem BDOs rapport for sammenslåing av disse, og Hadsel er i gang med å utrede tilsvarende for en sammenslåing med Vågan og Lødingen. Det er nedsatt et tverrpolitisk utvalg som arbeider med oppfølging av prosessen.

- Jeg er opptatt av at når innbyggerne spørres om meninger, må vi gi de gode, konkrete og opplyste alternativer å velge i. Det betyr at forslag og konsekvenser skal redegjøres nøye for når så skal fremmes, sier Freiberg.

Han er glad for at et enstemmig kommunestyre stilte seg bak ordførerens forslag da det ble fremmet 26. mars, og at det er enighet om rammene for prosessen videre. Han sier at arbeidet skal være ferdig til juni 2016, men at kommunen vil gjennomføre avstemmingen så snart det lar seg gjøre.