Lørdag var Martha Larsen fra Melbu på tur med hunden Teddy i melbumarka. Hun går ofte i marka, og runden ved Vanndammen er et yndet turmål for både tobent og firbent.

- Vi har gått denne runden mange ganger, og hver gang vi nærmet oss elva har Teddy været noe. Men det har vært for mye snø til at jeg har kunnet sjekke elva tidligere.

Lørdag var det fremkommelig nok til at hun fikk sjekket, og der lå det en død elgkalv i elva.

Fjernet

Larsen ringte straks til viltforvaltningen i kommunen. Der hadde de allerede fått beskjed fra en annen turgåer. Mandag var de på plass for å fjerne det døde dyret.

- I de fleste tilfeller lar vi naturen gå sin gang, men i dette tilfellet lå kadaveret i et populært turområdet, og av det hensyn har vi fått det fjernet. Den aktuelle elven som dyret lå i, strekker seg også forbi Brekka, og der er det mange barn som leker, så da ville det i alle tilfeller blitt fjernet, sier Charles Johannesen i kommunens viltforvaltning.

Bakteriefull årstid

Det er mange som fyller drikkeflaskene sine i fjellbekkene. Det advarer Mattilsynet mot på denne årstiden.

- Når snøen smelter får vi en ekstra opphoping av bakterier i drikkevannet. Det er fordi den smeltede snøen fører med seg bakterier fra alt som har dødd i løpet av vinteren ned i elvene, sier Terje Skumsvoll som er drikkevannsansvarlig hos Mattilsynet på Sortland.

Han sier likevel at de fleste av oss tåler en del bakterier uten at vi blir syke av det.

- Men folk som har dårlig immunforsvar bør være forsiktige med å drikke vann rett fra elvene, sier han.

Selv om det er under snøsmeltingen at bakteriene i vannet er på sitt verste, sier Skumsvoll at vi slett ikke er trygge resten av året heller.

- Man kan aldri være sikker på at det ikke ligger noe der, sier han.

Når det gjelder den aktuelle elgen, forsikrer Skumsvoll om at bakteriene forsvinner fort etter at den er fjernet fra elven.

- Bakteriene overlever heldigvis ikke så lenge i kaldt vann, sier han.