- Fiskeriparken har jobbet med å profilere organisasjonen «Norsk Hval» siden 2012, og etter en forbrukerundersøkelse viser det seg at mange har manglende kunnskaper om hvordan man tilbereder hvalkjøtt, forteller prosjektleder i Fiskeriparken Daniel Sowe.

Han kontaktet Sortlandsfirmaet Deadline Media, og derfra var veien til innspilling av oppskrifts-TV kort.

Norsk Hval

Paraplyorganisasjonen «Norsk Hval» er organisert i samme form som for eksempel Vesterålsmat. Det er mange hvalkjøttsaktører som har gått sammen om å skape merkenavnet «Norsk Hval». Det er Fiskeriparken som har fått oppgaven med å fremme merket.

- Det er nok mange som fremdeles sitter med minner fra ihjelkokt trevlete, transmakende hvalkjøtt i brun saus. Det er denne illusjonen vi vil til livs; hvalkjøtt er så mye mer, sier Sowe.

På dagens TV-meny står lekre retter som «Hval Tataki med balsamicoponzu», «Hvalbiff med sopp, parmesan og bakt hvitløkssmør», «Hvalgryte ala biff bougogne» og «Hvalburger med røkt ost og dijonnaise», for å nevne noen av rettene.

Kokken

Det dufter herlig fra kjøkkenet i Doktorgården på Melbu. Her foregår den første filminnspillingen. Det er Trude Thuv-Mathisen og Lasse Slettli som har lånt bort huset sitt for anledningen. Videre skal filmcrewet til Stokmarknes for å filme grilling utenfor naustet til Egon Enoksen.

Kokken de har med seg er fra Harstad og heter Kim-Håvard Larsen. Han jobber til daglig på Umami i Harstad, men skal være kjent for flere gjennom sin rolle i Hellstrøms mesterkokk. Han har også vært med i kokkelandslaget.

- Han er en av de nye, store nordnorske kokketalentene, forteller Caroline Meier i Deadline Media.

Hun er prosjektleder for innspillingen. Hun har med seg fotograf og sjef, Stein Inge Pedersen, samt melbumannen Tord Olsen som er regissør.

Ikke transmak

Det dufter herlig fra kjøkkenet. Når VA besøker er det hvalgryte under produksjon.

VOL lurer på hvorfor transmak i hvalkjøtt hører fortiden til.

- Det er fordi man har blitt flinkere til å behandle kjøttet. Hvalkjøtt får transmak når det utsettes for oksygen, og ved at man er raske med å partere kjøttet, unngår man den ubehagelige smaken. I tillegg er det praksis å vakumere kjøttet, sier kokken Kim-Håvard.

Anerkjenne hval

Sowe fra Fiskeriparken er opptatt av at folk skal anerkjenne hval for det fantastiske matkjøttet det er, og det håper han å klare gjennom å fremme kunnskap om hvordan man tilbereder hvalkjøtt.

- Det har så mange muligheter, og jeg tror dette prosjektet kan bidra til å øke etterspørselen.

Han ser på suksessen til Lofotprodukter, og håper dette kan lede «Norsk Hval» i samme retning.

- Maten vi har spist i dag har vært helt fantastisk. Det skulle forundre meg om ikke noen finner inspirasjon i denne TV-produksjonen, avslutter han.

Videosnuttene blir lagt ut fortløpende i løpet  av kort tid.