Det er den anerkjente bildekunstneren Anne Katrine Dolven kultursjefen har fått med seg på laget når den nye skolen skal utsmykkes.

- Dolven har utviklet en helt spesiell teknikk, der hun avfotograferer verket, og monterer det opp på lysplater, forteller Olsen.

Anne Kathrine Dolven er kunstneren bak utsmykkingen av  Kulturkvarteret «Stormen». Der har hun brukt lysteknikken i et fotografi som viser et gammelt, samisk ektepar.

- Det at vi har fått en så flink og anerkjent kunstner til å smykke nyskolen her på Melbu, er ganske flott, sier kultursjefen.

Lang prosess

Å komme frem til en god løsning for å ivareta kunsten i Rødskolen, har tatt tid og ressurser. Men kultursjefen er sikker på at kulturavdelingen nå har funnet en god måte å ivareta historien på.

- Bildene har i dag spor av tid, som risser og spor i malingen. Her og der fins «tagging» i form av riss. Dolven vil avfotografere verkene i meget høy kvalitet og ivareta nettopp alle detaljer som preger verkene slik de er i dag i 2015, sier Olsen  Lind.

Arkitektsamarbeid

For å få et best mulig resultat,  har Dolven og arkitekten for nyskolen, Jon Arne Traasdal, snakket sammen om byggkonstruksjonen rundt kunsten.

- Bildene planlegges innfelt i veggen, med en glipe rundt bildene der lyset gir en fin effekt, sier Olsen Lind.

Utsnitt

Den nye kunsten skal gjengis i en ny form.

- Fra fotoene utvikles nye bildeutsnitt, og det produseres nye bilder i lyskasser. Lyskassenes antall og format utvikles med arkitekt og bruker. Noen store og flere mindre formater. De inneholder utvalgte deler av verkene. De får oss til å se verkene i relasjon til vår tid med tiden de bærer i seg, sier kultursjefen.

Originalen

Hadsel kommune har sett på muligheten på å flytte de store veggflatene med maleriene på inne i Rødskolen.

- Dette er mulig, men det er ikke lagt inn i kostnadsrammen for å rive bygget. Saken har også vært diskutert med direktøren for Museum Nord, og hvis kulturvernmyndighetene ønsker å ivareta vegg- kunsten en annen plass, er Hadsel kommune åpen for det. Imidlertid har Hadsel kommune ikke lagt dette inn i sine kostnadsrammer, sier Olsen Lind.