Det går fram av korrespondanse VA har fått innsyn i. Legevakten og Nordlandssykehuset har avtalt et møte for å gjennomgå disse sakene.

Legevaktens ledelse har heller ikke svart på henvendelser fra Nordlandssykehuset. Det er et halvt år siden sykehuset tok opp saken med legevakten første gang.

November

Den første hendelsen skjedde i november i fjor.

"Innringer finner mannen livløs og vi instruerer HLR via 113. AMK kaller ut en bil fra Sortland og en fra Stokmarknes. Vi ringer deretter legevakta for å få lege ut med bilen fra Stokmarknes. Vi får svar fra legevakt at de aldri rykker ut på hjertestans, men at vi må ringe lege privat. AMK har ingen private nummer til leger i Hadsel og Sortland, hvorpå vi ber sykepleier på legevakt om å få tak i en lege til oss. Sykepleieren sier at hun ikke har mandat til å kalle ut leger, det er bare vi som kan gjøre. Etter noe tid ringer sykepleieren med to mobilnummer til oss. Vi må da ringe disse numrene å høre om de er lege og om de kan rykke ut på hjertestans. Dette tar tid. En av oss måtte veilede innringer i HLR, den andre operatøren tar alle andre telefoner, og ambulansekoordinator sitter med aksjonssamband. Vi lykkes å få tak i en lege på Sortland som blir med stokmarknesbilen ut", ble det skrevet i en rapport etter hendelsen.

AMK er forkortelsen for Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. HLR er forkortelsen for hjertelungeredning.

Kort tid etterpå skrev Nordlandssykehuset til Vesterålen IKL. Legevakten blir bedt om å komme med en uttalelse om legens utrykkningsplikt.

Brevet er ennå ikke besvart og for noen dager siden ble det avtalt et møte mellom Nordlandssykehuset og legevakten.

Det er ukjent for VA om hvordan det gikk med pasienten. Vi vet heller ikke hvor i Vesterålen hendelsen skjedde.

Ny hendelse

I april i år skjedde det en ny hendelse.

"Melding via 113 om mulig hjertestans, sender ut ambulanse akutt. Varsler sykepleier på Vesterålen legevakt, ønsker at legevaktslege rykker ut til pasienten. Lege rykker ikke ut. Vi ber sykepleier på legevakten om hjelp til å få tak i en annen lege som kan rykke ut. Vi får beskjed om at vi (AMK) selv må ringe legene i Sortland for å å etterspørre hjelp til utrykning. Forklarer at vi (AMK) ikke har oversikt over navn og telefonnummer til legene. Ber om at de hjelper oss i denne situasjonen. Etter en tid får vi tilbakemelding om at legevakten ikke har fått tak i lege som kan rykke ut til pasienten", skrives det i rapporten.

VA er ikke kjent med hvordan det gikk med denne pasienten heller og vet heller ikke hvor hendelsen skjedde.

Eneste

De to hendelsene har fått Nordlandssykehuset til å reagere.

– Dette er et problem vi ikke opplever i samarbeid med legevakttjenesten i våre to andre regioner, Salten og Lofoten, sier informasjonssjef Randi Angelsen i Nordlandssykehuset til VA.

Hun viser til akuttmedisinforskriften (se faktablokk nederst).

- Nærmeste lege skal rykke ut

Vesterålen legevakt er underlagt Hadsel kommune, som vertskommune. Helse- og omsorgssjef Marion Celius sier til VA at det ikke er korrekt at legevakten aldri rykker ut på hjertestans, men at lange avstander i Vesterålen gjør det mer hensiktsmessig at nærmeste lege rykker ut.

Legevakten har ingen bakvakt.

– Det er til enhver tid en lege på vakt ved Vesterålen legevakt. Det har vært vanlig at man kontakter lege i den kommunen der ulykken/hjertestansen befinner seg, når det har vært behov for det. Dette i forhold til tidsperspektivet for å rekke den akutte situasjonen i ytterkommunene, men også sett opp mot langt fravær av lege fra IKL (legevakten) og de forpliktelser som ligger der.

– Ambulansepersonellet har for øvrig vært ansett som spydspissen i første omgang, de er aller mest drillet i forbindelse med hjerte- lungeredning og førstehjelp ved ulykker, sier Celius.

- Er det AMK eller legevakt som bestemmer om det skal rykkes ut?

- AMK etterspør, men legen er den som selv vurderer nødvendigheten av å tiltre en situasjon.

Hun er kjent med begge avviksmeldingene fra Nordlandssykehuset.

Marion Celius sier at AMK skal ringe nærmeste lege ved behov for ekstra assistanse ut over ambulansepersonell, og at legevakten skal være behjelpelig med dette.

– Vi har oppdaterte telefonlister. Jeg kan ikke svare på hvorfor disse ikke har vært tilgjengelig for AMK-sentralen.

– Det har gått et halvt år før dere fikk den første avviksmeldingen?

– Medisinsk faglig ansvarlig har vært fraværende i perioder. Det kan være årsaken, men nå er det avtalt et møte med Nordlandssykehuset og AMK i løpet av mai. I det møtet må vi også drøfte hvordan vi skal forbedre våre samhandlingsrutiner.

Akuttmedisinforskriften (paragraf 6)

«Kommunen skal tilby legevaktordning som sikrer befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp, og må sørge for at minst en lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Legevaktordningen skal blant annet

a) vurdere, gi råd og veilede ved henvendelser om øyeblikkelig hjelp

(... b))

c) yte hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner, blant annet rykke ut umiddelbart når det er nødvendig.»

Denne forskriften gjelder fra 1. mai i år.

Kilde: Lovdata