I forrige uke skrev VOL at Mattilsynet har påvist et nytt tilfelle av ILA i Hadsel, denne gangen hos Ellingsen Seafood As på lokaliteten Korsnes. På grunn av viruset har 830.000 fisk blitt destruert for å hindre spredning.

Ellingsen Seafood AS fikk påvist ILA virus på fisk i lokaliteten Korsnes i Hadsel kommune 20 april i år. Etter ytterligere prøveuttak ble det avggjort å destruere fisk i anlegget 7. mai. Opptelling viser at 830.000 fisk ble destruert, der snittvekten til fisken var på ca 0,6 kg.

– Vi har fulgt de rutiner som er nødvendige i en slik prosess. At fisken er slaktet nå, gir oss et stort tap, det viktigste er likevel å hindre spredning av sykdommen, sier daglig leder i Ellingsen Seafood AS, Line Ellingsen i en pressemelding.

Store tapRestbeholdning på lokaliteten er ca 640.000 fisk. Planlagt slakting er rundt årsskiftet 2015-2016.

– Det er ikke påvist virus på resterende fisk. Heller ikke forhøyet dødelighet. Vi tar jevnlige prøver av fisken, sier Ellingsen

Når anlegget er tømt for fisk, blir alt utstyr rengjort og desinfisert. Lokaliteten blir så brakklagt i minimum 3 måneder.  Ellingsen Seafood AS har alternative lokaliteter som vil bli brukt for nye utsett av smolt.

– Destruksjon av 830.000 fisk tilsvarer ca 4.000 tonn slakting. Med dagens laksepriser tilsvarer dette et inntektstap på ca 140 millioner kroner.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning hos varmblodige dyr og mennesker. I Norge rammer sykdommen primært atlantisk laks, men virus er i noen tilfeller også påvist hos regnbueørret. (Kilde: Veterinærinstituttet)