Eiendomsskatteloven sier at kommunestyrene kanfrita eiendomsskatten helt eller delvis for bygg som privatebarnehager og skoler som ikke drives på kommersielt grunnlag,bygdehus og idrettsanlegg som er åpen for alle.

Det er også mulig åfrita bygninger som har historisk «verde» og det kan faktisk ogsågis fritak for nyoppførte boliger som benyttes til husvære i opptil20 år. Rådmannen sier klart nei til siste kategori.

Rådmannenopplyser at det så langt har kommet inn to søknader i kategorien «historisk verde», men forventer flere.

- Det finnes ingen samletoversikt over bygninger i Hadsel som kan komme inn under begrepet «historisk verde». Det er således ikke mulig å anslå hvilkeøkonomiske konsekvenser et generelt fritak vil bety. Det erimidlertid ikke snakk om store beløp, opplyser rådmannen, somanbefaler kommunestyret å delegere beslutninger om hva som har «historisk verde» til eiendomsskattetaktsutvalget.

- Rådmannenforeslår å frita eldre bygninger som har en viss grad avlokalhistorisk verdi og som har beholdt sin opprinnelige byggestil.Bygningen må ikke benyttes til forretningsformål og det foreslås atfritak vurderes etter en individuelle begrunnet søknad.