Bakgrunnen for konferansedeltakelsen er Fiskeriparkens oppdrag for Røst kommune i Lofoten, der bedriften har prosjektledelse for forprosjekt for fugle- og opplevelsessenter på Røst. Anna Hultgren Olsen fra Stokmarknes er prosjektleder for forprosjektet, og i den forbindelse skal forprosjektet se på mulighetene for å tilrettelegge for rehabilitering av oljeskadet vilt, i et slikt senter.

– Norge er ett av få land som ikke har dette tilbudet. Dersom en oljekatastrofe skulle inntre, vil tiden være en viktig faktor for å begrense skadeomfanget, sier Olsen. Alaska har lang erfaring med rehabilitering av vilt, noe som ble prioritert etter Exxon Valdes ulykken. Exxon Valdes ulykkens ringvirkninger vises fortsatt i dag, og er et godt eksempel på utfordringer Lofoten og Vesterålen vil kunne møte i fremtiden med den økende skipstrafikken langs kysten.

Hun har erfaring fra liknende arbeid i Belgia, og gleder seg til å knytte mer kunnskap til forprosjektet på konferansen. Deltakelsen på konferansen er finansiert gjennom støtte fra både Nordland Fylkeskommune og Den amerikanske ambasaden.

Engasjement

Olsen har et sterkt engasjement i dyrevelferd, både gjennom jobb og privat. I 2003 reiste hun til Belgia for å jobbe som frivillig på et rehabiliteringssenter for oljeskadet vilt.

– Jeg regner med å ha rehabilitert om lag 700 fugler, forteller hun.

Med en slik bagasje, har Anna god kontroll på hva det innebærer å tilby en redningstjeneste for dyr som har vært utsatt for oljesøl.

– Man må både ha et tilfredsstillende rensesystem, der vanntrykket spiller en stor rolle. I tillegg trenger man et basseng for svømmeopplæring i etterkant, sier hun.

Det er ikke bare fugler som er ille ute ved oljeutslipp i havet. Også sel, oter og isbjørn er utsatte.

Røst

Olsen mener Røst er en svært egnet lokasjon for å ha en avdeling for rehabilitering av oljeskadet vilt. Ikke minst på grunn av den sentrale beliggenheten.

– Her er både flyplass og sjølinjer, samt ressursterke folk som har et brennende engasjement for naturen. Et senter på Røst vil kunne dekke hele kystlinjen fra Sandnessjøen og helt opp til nordre Finnmark, dette er en helt unik lokasjon, sier hun.

I tillegg peker hun på Røsts rikholdige fugleliv.

– Det bor svært mange sjeldne fuglearter her. Dersom en oljekatastrofe skulle inntre, ville det innebære katastrofale følger for økosystemet, sier Olsen.

Nyttig

Konferansen varer fra mandag til fredag, men det blir noen ekstra døgn for Hultgren som har hele 27 timer reisevei til Alaska. Arrangementet foregår i Alaskas hovedstad, Anchorage. Hun har store forventninger til konferansen.

– Denne fagkonferansen er en stor begivenhet innenfor bransjen. Her reiser folk fra hele verden for å få akademisk påfyll innen rehabilitering av oljeskadet vilt, sier hun.

Olsen ser spesielt frem til å få informasjon om nye internasjonale retningslinjer innen feltet, samt høre foredrag med erfaringer fra store oljekatastrofer.

– Forprosjektet håper på å få både kunnskap og relasjoner, slik at vi kan realisere et slikt prosjekt. Å ha tilgang til et slikt tilbud er viktig for både Lofoten og Vesterålen, spesielt med den økende skipsfarten langs norskekysten , sier hun.