- Vi vet ikke hva som skjer ennå. Finansministeren har sagt at en tredjedel av de kommunale skattestillingene skal vekk. Det utgjør cirka 500 stillinger på landsbasis, sier Torben Knudsen som er kemner i Hadsel.

I Hadsel kommune er det tre personer som jobber med skatteinnkreving. Dersom forslaget fra finansministeren går gjennom, blir disse tre stillingene underlagt Bodø. Skissen for Nordland og Troms er at det skal være 38 stillinger i Bodø, syv i Vestvågøy, fem i Harstad, åtte på Finnsnes og 38 i Tromsø. Altså blir det ingen i Vesterålen.

Kommunene sier «nei»

- Det er et fåtall kommuner som ønsker denne nye reformen. De eneste kommunene som synes det er greit er de store kommunene som får tilført flere stillinger, sier Knudsen.

For et år siden utredet vesterålskommunene muligheten for å slå seg sammen, og operere under én ledelse.

- Rapporten vår tilsier at det ville blitt en gunstig løsning for vår etat. Her er det mange små kemnerkontor, og en større organisasjon vil gi et bedre og mer robust fagmiljø som likevel sikrer lokal forankring. Men vi kom aldri lenger med denne utredningen før forslaget fra regjeringen kom på bordet.

I Vesterålen er det i dag 13 stillinger innen skatt.

Henger ikke på greip

Knudsen legger ikke skjul på at han er frustrert over forslaget fra regjeringen.

- Det henger ikke på greip at man i det ene øyeblikket sier at kommunene skal få flere oppgaver, men så velger man å ta vekk oppgaver i stedet. Dette samsvarer ikke, sier kemneren.

- Jeg hadde skjønt det om resultatene vi leverer er dårlige, men det er de ikke. Kemnerne krever på landsbasis inn 99,8 prosent, og det er et bra tall. Å kreve inn 100 prosent er nesten umulig. Finansministeren hevder at det skal spares inn mange millioner med å kutte i stillingene, men jeg tror vinninga vil gå opp i spinninga. Ved det nye forslaget blir tjenesten betjent av færre folk, som også sitter lengre unna. Hvis man ikke klarer å dra inn like mye som tidligere, så går det opp i opp, sier Knudsen.

Ulemper

Knudsen peker på mange ulemper med forslaget i det nye budsjettet.

- Jeg tror det er spesielt ugunstig at det blir lang vei for folk med skattespørsmål. Mange klarer seg godt på egenhånd med datamaskiner, men vi må huske på at det er mange som ikke behersker datamaskiner. De har vi ofte besøk av. Skal de reise til Bodø?

Kemneren viser også til at det angivelig skal satses nasjonalt mot å avdekke svart arbeid.

- Hvordan skal man kunne finne ut av om det foregår svart arbeid i Hadsel når man sitter i Bodø?

Ikke reversibelt

Alle de tre som er ansatt hos kemneren i Hadsel er ansatt under Hadsel Kommune. Det gir rettigheter, men likevel usikkerhet.

- Det er klart at vi er veldig spente på fremtiden. Har vi noe jobb? Vi vet ikke noe ennå, og det gjør ikke arbeidsgiveren vår heller. Usikkerheten er ikke noe særlig å smake på, sier Knudsen.

Avgjørelsen faller 19. juni.

- Blir kemneren tatt bort fra kommunen, så er det vanskelig å reversere det senere. Vårt eneste håp nå er at Venstre og KrF stemmer i mot dette forslaget. Ellers er det over og ut med oss innen et halvt år, avslutter Knudsen.