Arne Ivar Mikalsen er et kjent navn for mange hadselværinger, som mangeårig politiker og engasjert samfunnsborger. Han er utdannet sosialantropolog, men hadde han fått velge på nytt ville CV-en sett annerledes ut.

- Jeg skulle egentlig blitt psykolog eller jurist. Men så ble det hovedfag i sosialantropologi, og det var i grunn litt tilfeldig, sier Arne.

Han skulle aldri returnere til hjemstedet Stokmarknes da han reiste ut i verden som 19-åring. Ei heller var det gitt at det var Venstre som skulle bli hans parti. Mye i Arnes liv har blitt til ved tilfeldigheter. Men samfunnsengasjementet har han holdt fast med fra barnsben av.

USA

Arne møtte kona Bente da de begge var studenter. Mens Bente bodde i Bodø, bodde Arne i Trondheim. Men Arne – som er over middels glad entusiastisk over å fly – besøkte kjæresten ofte, og snart flyttet de sammen til Oslo. Da datteren Vida ble født, endret livet seg for Arne og Bente. Arne hadde planer om å reise til Kambodsja for å skrive hovedoppgave, men endret planene og pendlet heller til USA i samme ærend.

- Jeg skulle egentlig skrive om hvordan forhold urfolk i Kambodsja har til penger, men det ble litt for strabasiøst for en vordende far. Da ble det heller USA.

Den endelige hovedoppgaven ble som følger; «Det norske imaget – definisjon og innhold av norskhet».

- Det var en artig tid, og jeg fikk oppleve mye spennende rundt om i hele Amerika.

Arnes store kontaktnett satte ham i kontakt med flere interessante og celebre mennesker. En av personene han tilbrakte mye tid med var den norske, suksessrike parfymedesigneren Geir Ness, som bor i Hollywood.

- Jeg var på en del diplomatfester i Washington. Jeg lærte blant annet ambassadøren til Burkina Faso å drikke akevitt.

Dødssyk

Leiligheten i Oslo ble raskt trang for den lille familien.

- Jeg følte veggene krympet for hver dag som gikk. I tillegg slet vi med logistikken i forhold til barnehage og jobber med store distanser. Jeg ville tilbake til Vesterålen, men måtte overtale Bente, sier Arne.

Bente hadde fått en attraktiv jobb i NRK, men la vekk karriereplanene til fordel for jobb i Vesteraalens Avis. Arne flyttet uten jobb og med filosofien «det ordner seg» – noe det også gjorde.

Da paret ventet sitt andre barn ble Arne akutt syk. Alvorlig syk. Så syk at det var uvisst om han ville overleve.

- Jeg fikk akutt hjernebetennelse. Denne sykdommen er i ubehandlet tilstand dramatisk, men jeg fikk god behandling her og i Bodø. Selv om den har satt sine spor, sier Arne.

Tiden var tøff for småbarnsfamilien, men etter fire år ute av arbeidslivet, var Arne tilbake igjen. Han er i dag ansatt i Nordland Fylkeskommune som rådgiver, samfunns- og historielærer på voksenopplæringen i kommunen.

- Det er klart at en slik opplevelse gir en et annet perspektiv på livet. Bagateller blir uvesentlige, sier han ettertenksomt.

Politikken

- Når jeg ble aktiv i politikken? Egentlig har jeg vært litt av og på, men jeg har alltid vært veldig engasjert i samfunnet. Jeg lærte meg å lese ved å pløye aviser, og jeg likte godt samfunnsrelaterte fag i skolen. I tillegg var min far engasjert i politikken, så jeg fikk vel noe derfra også, smiler han.

Men hvilken vei han skulle gå, var ikke gitt. Han begynte som medlem i Unge Høyre i 1986, og så ble han medlem av Sosialistisk Ungdom.

- Jeg hadde vel en periode der jeg var medlem av begge, ler han.

Han jobbet for interesseorganisasjonen for videregående skole, Norsk Gymnasiastsamband, og allerede som førsteklassing på videregående holdt han politisk tale for en fullsatt forsamling i Neshallen.

- Det er vel på sin plass og innrømme at jeg var så nervøs at ingen hørte hva jeg sa. Jeg så ned og mumlet. Men året etter forsøkte jeg igjen, og da gikk det bedre.

Gulroten var en tur til Oslo. Kravet var å holde en tale. I ettertid har det vist seg at både venstretopp Trine Schei Grande og kjendisadvokat John Christian Elden var til stede på samme samling.

Det Politiske Parti

I 2001 ble han med Atle Antonsen og Johan Golden å starte opp Det Politiske Parti. Partiets målsetting var å være folkets talerør inn på tinget. De ville redefinere demokrati, og avgjøre hver enkelt sak med folkeavstemming. Prosjektet ble presentert som reelt, men var ment som en spøk.

- Det tok litt av. Vi holdt maska lenge, men da jeg fikk tre telefoner fra media på samme dag, innså jeg at nok var nok. Men det var et interessant prosjekt. Og ikke minst var det skremmende å se hvor lett det er å manipulere et system.

Venstre?

- Hvorfor endte du opp som venstrepolitiker?

- Det er fordi det er de jeg er mest enige med. Jeg tror jeg kan stå inne for om lag 75 prosent av venstres politikk. Og det kan jeg ikke med noen av de andre partiene, selv om et par andre er ganske nær.

Men han kom inn i lokalpolitikken tilfeldig.

- Jeg hadde vel bestemt meg for at jeg hadde lyst til å være med, og dersom jeg ble spurt om å stå på en liste så ville jeg svare ja. Vel og merke med visse unntak av partier. Så da Jorunn Fjellanger spurte om jeg ville stå på Venstres liste svarte jeg ja, forteller Arne.

Overraskelsen ble likevel stor da han forstod at han var satt opp på førsteplass. Det var i 2007, og siden har han holdt stand i partiet. I tillegg har han supplert med en rekke politiske verv. I Hadsel sitter han - utenom dormannskapet og Kommunestyret - i styrene til Havnestyret og Vesterålen Reiseliv. Han møter også i styret i Hurtigrutens hus. Han sitter i Fylkestingets komité for Kultur og miljø og har vært leder av Nordland Venstre. Han er også medlem av sentralstyret i partiet.

- Sentralstyret består av ledertrioen og fem andre, inkludert en hadselværing som er meg. Vi styrer den daglige driften av Venstre. Nylig ble jeg valgt inn i Venstres utvalg for marin sektor. Det er et svært saksfelt, men veldig viktig. Alt som er i havet! Det er mye. Det er der fremtiden og historien vår ligger.

Arne er opptatt av fiskeripolitikk og miljøpolitikk. Sistnevnte kan synes å harmonere dårlig med Arnes store hobby; fly.

Flyfantast

- Hehe, jeg har fått noen tilbakemeldinger på den ja. Men flytrafikken er ikke en så stor synder i miljøet som man kan tro. Flymaskinene utvikles stadig og moderniseres. Flytrafikken står bare for 2-3 prosent av det totale globale utslippet, forklarer Arne, men legger til at utslippene skal og må videre ned.

Arne samler på flyplassbesøk. Og på reiser med ulike flymaskiner. Da familien reiste til Bangkok i fjor sommer, tok Arne en annen flyrute enn resten av familien. Før han landet i Thailand, var han innom Stokmarknes, Bodø, Oslo, Kastrup og Beijing.

- Kona ristet på hodet, og fløy korteste vei fra Evenes, smiler Arne.

Til nå har han om lag 120 flyplasser stemplet av i passet.

- Jeg blir faktisk veldig glad når det blir endringer i flyruten. Det er det ikke alle som blir, smiler han.

Han har tatt flytimer og interessen har vedvart siden han var barn. Hans siste innkjøp er fire DVD-er av samme prinsipp som «Hurtigruten minutt for minutt».

- Jeg har 1.000 minutter med flyturer foran meg! Det gleder jeg meg skikkelig til, stråler han.

Ordfører

Arne er Venstres ordførerkandidat. I dag er han alene representant i kommunestyret og i formannskapet. Men han håper på god oppslutning til høsten. I april kom nyheten om at han har fått med seg Arbeiderpartiets Renathe Johnsen på laget. Det gleder han seg stort over.

- Hun er en dyktig og kunnskapsrik politiker. Jeg er stolt over å ha henne med på laget.

- Hva ville blitt annerledes dersom du hadde vært ordfører i Hadsel?

- Da ville nok prosessene i kommunen gått litt saktere. Med det mener jeg at med Hadsels alvorlige økonomiske situasjon, ville jeg brukt tid på å kartlegge pengebruken for å se på alternative måter å bruke ressursene. Jeg har sett på et liknende tilfelle i Halden. De hadde et underskudd på 140 millioner kroner i 2011, men i 2014 hadde kommunen snudd situasjonen til et overskudd på 12 millioner kroner. Jeg tenker at det kan være nyttig å få inn nye øyne utenfra for å få hjelp til å løse problemene. Jeg mener ikke at man skal skru av pengekrana, men kanskje bruke pengene annerledes. I tillegg tenker jeg at det er viktig med åpenhet omkring økonomien, og hva som blir brukt hvor. Mange later til å tro at det er Hurtigrutens Hus som er roten til alt ondt i hadseløkonomien. Det er det ikke. Husk at vårt kulturhus koster under halvparten av Sortlands. Og hva er alternativet? Å leie? Det er dårlig butikk, avslutter han.