Tidlig i vinter leverte kommunen søknad om midler til kunstprosjektet som handler om å avfotografere og remontere kunstneren Harald Peterssens maleri på Rødskolen på Melbu. Som kjent skal den nedslitte skolen rives, og mange har fått med seg at sterke krefter ønsker å bevare Harald Pettersens anerkjente kunstverk.

Les også: - Vandalisme å rive rødskolen

- Rødskolen blir revet

                - Kunsten ivaretas

KORO har denne våren mottatt og behandlet 26 søknader om støtte til kunst i kommunale og fylkeskommunale anlegg. Blant de åtte som fikk støtte var altså prosjektet på Melbu.

Stedsutvikling

KORO har ifølge tilsagnsbrevet fokusert på prosjekter som handler om kunst som inngår i kommunale eller regionale myndigheters arbeid med stedsutvikling. Det er også lagt vekt på å løfte frem prosjekter som utforsker og utvikler sammenhengen mellom kunst og bibliotek. I tilsagnsbrevet understrekes at pengene skal gå uavkortet Anne Katrine Dolvens reaktivisering av Harald Peterssens veggarbeider. Brukes ikke pengene til det gitte formålet, eller man ikke følger KOROs forordninger, kan tilskuddet kreves tilbakebetalt.

- Jeg er veldig glad for at vi fikk positivt svar på søknaden om støtte til dette prosjektet. 350.000 kroner fra KORO gjør at vi lettere kommer i havn med dette prosjektet, sier kultursjef Kari-Ann Olsen Lind.

Til Vesteraalens Avis opplyser hun at kunstneren Anne Karine Dolven, som skal planlegge og gjennomføre prosjektet i samarbeid med Olsen-Lind, vil komme til Hadsel i nærmeste fremtid for å ta Harald Peterssens veggarbeider i nærmere øyesyn.

Da det ble vedtatt å bygge ny skole på Melbu for flere år siden, dukket det raskt opp krav om å bevare veggarbeidene for ettertiden. Politikerne har vært delt i spørsmålet. KrF, Arbeiderpartiet, Venstre og Melbu og omegn samarbeidsliste var partiene som for fire år siden var klarest i sine standpunkter om å ta vare på kunsten.

- Om Rødskolen rives er det for vandalisme å regne, uttalte en gruppe kunstelskere på Melbu til VA for et par ukers tid siden. Gruppen samler underskrifter for å bevare Rødskolen på Melbu. 300 underskrifter er nok til å kreve saken tatt opp i kommunestyret.

- Ikke godt nok

Å avfotografere det originale kunstverket og montere på lysflater i den nye skalen synes ikke forkjemperne for Rødskolen er godt nok.

- Det blir sikkert flott, men det er ikke det samme som originalen. Man kan ikke fotografere et kunstverk slik som dette, rasere originalen og så si at man har tatt vare på kunsten. Det går ikke, sa Jens Thomas Aronsen til VA da han ble intervjuet om saken tidligere i måneden.

Kunstforkjemperne mener man har undervurdert betydningen av kunstverket i Rødskolen.

Ordfører Kjell-Børge Freiberg har vært krystallklar på at kommunen ikke har ressurser til å bevare Rødskolen.