Tore Arntzen i Handelsbygg Eiendom var på besøk da Stokmarknes Handelsstand hadde medlemsmøte onsdag kveld.

Firmaet planlegger å legge til rette for ytterligere handel rundt Europristomta.

- Vi tenker ikke detaljhandel, men to store varelager. Det kan foreksempel være kontorlager.

- Ønsker dagligvarebutikk

- Ved siden av Europris ønsker vi en dagligvarebutikk. Tomta er planregulert og ligger klar. Vi er rimelig trygge på at det vil ligge en dagligvarebutikk der om tre til fem år.

Arntzen sier at det skapes en synergi mellom butikker som Europris og en dagligvarebutikk. Dermed vil kunder få alt det de trenger på en plass.

- Butikkene stimulerer og løfter hverandre i omsetning.

Hans Christian Haakonsen og flere viste skepsis til å legge enda mer handel utenfor sentrum. De trakk blant annet frem Fauske. Der er det blitt lite aktivitet i sentrum etter at det er lagt handel utenfor bykjernen.

- Rambøll sier at eventuelle handelsøkning utenfor kan svekke sentrum. En bør legge vekt på dette hvis det blir aktuelt å etablere mer handel på Myran, der Europris er etablert i dag, sier Hans Christian Haakonsen.

Kommunen har vedtatt en reguleringsplan der Europris har vært åpne om at de ville ha flere butikker rundt tomta.

- Det er to måter å se det på. Mange byer har folketomme gater, men uten de store kjøpesentrene får stedene mindre inntekter. Det skaper masse arbeidsplasser og omsetning. Jeg mener at Europris er med på å stoppe handelslekkasjen, sier Arntzen.

Kate Adolfsen-Trabelsi i Stokmarknes Vel er skeptisk.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått Europris, og ser at nå trenger jeg hvertfall ikke å dra til Sortland. Men vi skulle aldri ha godkjent reguleringsplanen som gjør at det blir enda mer handel på Myran.

Arntzen svarte med å si at det alltid vil være to dagligvarebutikker i sentrum på Stokmarknes.

- Men vi håper at det blir liggende enda en her ute ved Europris.

Pendler

Haakonsen viste til tall fra en handelsanalyse utarbeidet av Rambøll som viser at Hadsel har en mye mindre dekningsgrad enn Sortland. Hadsel er derimot nesten selvforsynt når det kommer til dagligvarer.

– Det er tegn på at vi har handelslekkasje.

- Det er mange små eiere med tilsynelatende lite samarbeid. Vi bør se på sentrum som et kjøpesenter slik at vi kan samarbeide. Vi må være flinkere å snakke sammen, sier Trabelski.

Hadsel er derimot nesten selvforsynt når det kommer til dagligvarer.

I 2013 hadde Hadsel 3691 sysselsatte, og flere som pendler ut av kommunen enn inn. I Sortland er det flere som pendler inn i kommunen enn ut.

- Det påvirker handelen, sier Haakonsen.

Det er registrert 24 detaljhandelsvirksomheter på Stokmarknes, og fem detaljhandler i en radius på fire kilometer utenfor sentrum.

Sentrumshandelen dekker alle hovedbransjer innen detalj med unntak av en møbelforretning, står det i handelsanalysen.

- Analysen peker på at de nye dagligvaerbyggene har fasader som i liten grad henvender seg til livet i handlegata. Det er mulig at området rundt Hurtigrutens hus oppleves som et sterkere sentrum enn der vi har butikker.

- Spennende konsepter skaper trussel

Rambøll har gjort en SWOT- analyse. Det er flere styrker innenfor handelen på Stokmarknes. Blant annet at det er en klart definert og veletablert sentrumsgate, kjøpesenter i sentrum og at Stokmarknes handelsforening kan operere samlet. Dekningsgraden i kommunen har også økt fra 2008 til nå.

Av svakheter peker Rambøll ikke overraskende på handelslekkasjen, generasjonsskifte, og at en mangler en sentral person til å drive handelsutviklingen.Dessuten så er planene om mer handel utenfor sentrum en svakhet.

Rambøll ser positivt på at det er muligheter til nye byggeprosjekter og nytt liv i forretningslokalene.

- Det næringslivet er og ser muligheter, så er det muligheter og framtidsutsikter, sier Haakonsen.

Det er en vekst i fiske- og oppdrettsnæringen, noe som betyr økt handel.

- Handelen utenfor Hadsel, blant annet Svolvær og Sortland, har spennende konsepter. Det er en trussel for oss, særlig hvis Hadseltunnelen blir aktualisert.