Det slo ned som en liten bombe da ordførerkandidat Lina Vibe, sammen med Kate Adolfsen Trabelsi og Ivar Fredriksen tidligere i uka orienterte pressen om at årsmøtet har besluttet å søke samarbeid i sentrum av det politiske landskapet. Ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) reagerte sterkt på nyheten.

- Dette skjønner jeg ikke. Her har man tatt et strategisk valg i blinde, sier Inger Hope, som lenge har varslet at hun trer ut av politikken etter denne perioden.

- Lina Vibe er flink, og jeg har støttet hennes kandidatur som ordførerkandidat helt siden det ble klart at hun ønsket å stille. Men jeg så ikke dette komme, og jeg tror det bunner i politisk uvitenhet og mangel på erfaring, sier Hope.

- Er utstpillet fra Lina Vibe et forsøk på å markere en sterkere identitet for partiet?

- Alle som stiller som ordførerkandidater ved valget har ambisjon om å bli ordfører. Det er imidlertid ingen som blir det uten å ha et flertall i ryggen.

Et utspill mot potensielle samarbeidspartnere burde definitivt kommet etter valget. Jeg skjønner ikke hva man har tenkt her.

- Årsmøtet i Hadsel Høyre har gått inn for endringen?

- Jeg reagerte i møtet på at forslaget om å legge om kursen ikke var meldt på forhånd. Jeg har fått telefoner fra sinte høyremedlemmer som sier at de ville prioritert annerledes, og kommet på møtet for å si sin mening, dersom de hadde vist at dette var i ferd med å skje, sier Hope.

- Overveldende flertall

Lina Vibe (H) angrer ikke på sentrumsutspillet, men sier hun kunne varslet mye bedre på forhånd.

- Det er et medlemsmøte med et overveldende flertall som ønsker denne endringen for Hadsel Høyre. Slik foregår demokratiske prosesser, og slik må det være.

- Dere har fått ganske mye kritikk for dette?

- Også det er en del av de demokratiske prosesser. Selvsagt må folk få lov til å gi uttrykk for sine meninger, slik vi ser det er gjort i denne saken.

- Tror du Høyre får en sterkere identitet i Hadsel som følge av det som nå er skjedd?

-  Vi får se hvordan folk har oppfattet dette når valgresultatet er klart. Høyre er et selvstendig parti, og det har vi markert gjennom dette. Men igjen må jeg understreke veldig sterkt: - Vi har ikke låst oss i noen retning, og vi har heller ikke avvist noe samarbeid.

- Hva sier du om at Inger Hope kaller dette et utslag av politisk uerfarenhet?

- Folk må få mene hva de vil, og det gjelder også Inger Hope, sier Lina Vibe.