Hvitfiskselskapet Norway Seafoods, med anlegg blant annet på Melbu, leverte regnskapstall som viste underskudd på 16 millioner i andre kvartal i år.

Norway Seafoods hadde en omsetning i andre kvartal på 519 millioner kroner, en økning på 122 millioner kroner i forhold til samme periode i 2014., melder selskapet i ei pressemelding.

Større volum

Økningen i omsetning skyldes både høyere salgspriser og større volum. Produksjonen av ferske filetprodukter økte. Råstoffkostnadene per kilo vare økte mer enn salgsprisene, slik at marginene ble redusert. Kostnader ved fremstilling og håndtering av produktene ble redusert per kilo vare, men i mindre grad enn reduksjonen i bruttomarginer.

- Markedsforholdene for torskeprodukter er positiv, men marginene for filetprodukter og fersk hel fisk har utviklet seg i gal retning. Kostnadene til råvarer har steget mer enn prisene til kundene. Vi har redusert våre tilvirkningskostnader når råstoffkostnadene holdes utenfor, men opplever totalt et fall i marginer som påvirker vårt resultat negativt, sier konsernsjef Thomas Farstad.

Permitteringer

Norway Seafoods leverte en høy andel av ferske produkter i perioden. Det var høy aktivitet ved fabrikkene i starten av kvartalet, men lavere fisketakt medførte permitteringer i siste del av kvartalet. Det forventes permitteringer ved ulike fabrikker også resten av året. Selskapet vil starte implementering av den nye filet-teknologien i Norge mot slutten av 2015 etter å ha høstet videre erfaringer med ny teknologi i andre kvartal.

- Den negative utviklingen i marginbildet i filetprodukter og fersk hel fisk er bekymringsfull. Våre kunder må belage seg på at prisene må videre opp, samtidig som arbeidet med å redusere kostnadene må fortsette, sier Thomas Farstad i pressemeldingen.