Det bekrefter parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik overfor Vesteraalens Avis. Han legger imidlertid til at denne ytringen ikke har kommet som følge av en konkret sak. Den vil først komme når regjeringen har lagt fram sitt forslag.

Les også: Regjeringen har ikke bestemt seg

Valgkamp

3. september intervjuet VA stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, Frp, Nordland. Han var fortørnet over et intervju stortingsrepresentant Anna Ljunggren, Ap, Nordland, hadde gitt noen dager i forveien.

Svendsen raljerte over ett av utsagnene Ljunggren ga i intervjuet om Siv Aasvik, Hadsels neste ordfører:

– Gitt sin politiske bakgrunn har Siv en unik kompetanse. Hun har stor kunnskap om de politiske systemene, og vet å navigere oppover i systemene, sa Ljunggren. Dette fikk Svendsen til å reagere.

– I samme intervju svarer Ljunggren at hun ikke vil svare på hvor hun mener miljøvernbasen bør ligge. Å si at Aasvik har stor innflytelse oppover i systemene, blir dermed helt feil, sa Svendsen.

Har bestemt seg

Han røpet deretter at Frp har bestemt seg.

– Kjell-Børge kom til Oslo dagen etter at Regjeringen Solberg var utpekt og talte Fiskebøls sak. Jeg ordnet først et møte med olje- og energiminister Tord Lien der vi presenterte Fiskebøl-alternativet. Senere viste det seg at det var Samferdselsdepartementet som fikk ansvaret for saken. Freiberg har hatt flere møter med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik. Frps stortingsgruppe har etter dette gitt sin støtte til Fiskebøl-alternativet, sa Svendsen.

– Ingen beslutning

Anna Ljunggren spurte i samme intervju om regjeringen hadde bestemt seg. Hun dro deretter hjem og skrev et spørsmål til samferdselsministeren:

– Har regjeringen besluttet å legge oljevernbasen/miljøbasen til Fiskebøl i Hadsel?

Samferdselsministerens svar er like presist som spørsmålet:

– Nei, det er ikke tatt beslutning om lokalisering enda, svarer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Han peker på at det er etablert et midlertidig sekretariat i Kabelvåg. Sekretariatet skal lage en foreløpig rapport innen 1. juli 2016 og en endelig rapport innen 1. januar 2017.

– Det er ingen andre føringer på arbeidet med lokalisering enn at senteret skal ligge i Lofoten/Vesterålen. Vi opplever at det er stort lokalt engasjement over regjeringens initiativ om et oljevern-/miljøsenter. Det er naturlig at det er stor interesse for lokaliseringen og hvordan dette kan skape nye muligheter og ny næring i regionen. Vi håper Arbeiderpartiet vil være med å støtte opp om regjeringens initiativ og arbeid, skriver ministeren i svaret til Ljunggren.

Slutter ikke

Men saken slutter ikke der. Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald Tom Nesvik (Møre og Romsdal) bekrefter overfor VA at Fremskrittspartiets gruppe har diskutert saken. Gruppen har bestemt seg for å arbeide for Fiskebøl i Hadsel, sier Nesvik.

-Vi ønsker at miljøbasen skal legges dit, sier han til VA.

Han presiserer imidlertid at det er regjeringen som skal ta avgjørelsen.

- Vi har foreløpig ingen spesifikk sak å ta stilling til.