Dyrene har stått der i mange dager. Svein-Roar Martinsen er erfaren innen redning av sau i alpine områder. Han har i helga jobbet med å få fatt i folk som kan være med han å redde sauene ned fra fjellet.

- De sitter høyt og i et område som ligger på 600 meter ved Åselvdalen i Lonkanfjorden. Det er et krevende område som krever en del klatring, sier Martinsen.

Martinsen har bare siden juni jobbet omlag 100 timer med slike oppdrag.

Les også: - De er skikkelig sterke

Krevende

Han forteller at det kreves minimum to personer for å gjennomføre oppdraget på en sikker måte og han tror at flere faktorer gjør nettopp dette oppdraget særdeles krevende.

- Det er meldt ganske ufyselig vær fremover, det vil gjøre det vanskelig. Og så er området de står på ei fjellhylle i et område med ganske høyt fall ned og avstand opp til nærmeste sti. En må derfor fire seg ned til de, så fange de og så fire de ned en betraktelig avstand. Dette er ikke noe som er gjort i ei håndvending og en operasjon som krever lange tau og riktig utstyr, sier Martinsen og fortsetter.

- Det er dyr som er ganske ville og utilregnelige. En kan oppleve at de rett og slett løper i døden med en gang en kommer til stedet. Jeg har aldri opplevd det selv på oppdrag, men det kan forekomme. En må tenke på sin egen sikkerhet og dyrenes, så det er i utgangspunktet krevende i moderat krevende områder. I dette området blir den enda verre.

- Må være forberedt

I sommer har han ved flere anledninger måtte gjort vendreis på grunn av manglende utstyr til oppdrag på yttersida av Hadseløya. I dette tilfellet vil en bomtur få store konsekvenser da en må komme seg ut dit med båt og at tidsvinduet er knapt.

- Det ene er avstanden ut dit og tilgjengeligheten. Det andre er lyset. Det blir tidlig mørkt nå og dette er et oppdrag som fort kan ta opp mot ti timer. Derfor er en avhengig av å få gjort det tidlig på dagen. En er også avhengig av erfarne folk som har vært med på dette før. Derfor er det ikke lett å få stabla dette oppdraget på beina.

Spredd i sosiale medier

Nyheten om de tre sauene har i helga blitt spredd på sosiale medier. Foreløpig uten å få noen som kan bistå.

- Forespørselen og nyheten om dette blitt spredt til klatreklubber og miljøer i hele landsdelen uten foreløpig positiv respons. Det er forståelig da det er en ting å klatre i krevende områder med ansvar for seg selv, en annen ting å klatre med slakt tau å kaste seg etter et spinnvilt dyr på hundre kilo, sier Martinsen.

Vanligvis finnes det to personer fra Den Norske Frivillige Dyreredningstjenesten. De er ikke tilgjengelig for å hjelpe denne uka.

Les også: Storsanking på Hadseløya

Håper på løsning

Martinsen håper å finne ei løsning på oppdraget og ber de som føler de kan bidra å ta kontakt.

- Så snart vi finner ei løsning gjør vi et forsøk, sier Martinsen.