Grethe Celius tror på et veldig godt oppmøte på Melbu søndag ettermiddag.

- Tilbakemeldingene tyder på at svært mange vil møte opp og støtte saken. Vi er også glade for at så mange politikere finner veien til møtet. Dette er helt tydelig en sak som engasjerer og samler folk på tvers av partigrensene, sier hun i ei pressemelding.

Les også: Tjente en halv million på å si NEI

Fisken tilhører fellesskapet

Hovedfokuset til Kystaksjonen Melbu er at fiskeressursene tilhører fellesskapet og at konsesjoner og kvoter skal forvaltes på en måte som gir flest mulige ringvirkninger og arbeidsplasser lokalt.

Det er en helt annen virkelighet professor Trond Trondsen fra UiT vil fortelle om på folkemøtet søndag. I 2013 gikk mer enn 7 av 10 fisk fra Havfisk ubehandlet til eksport. Det var en markert økning i eksporten fra 2012, og skjedde samtidig som båndene på fabrikken på Melbu sto stille store deler av året.

Umulig situasjon

- Vi ønsker ikke primært å rette skytset mot Røkke og Norway Seafoods i denne saken, men å påvirke rikspolitikerne som sitter med styringa. Systemet fungerer åpenbart ikke lenger etter hensikten, når man ser på de intensjonene som lå til grunn for å etablere trålerflåten. Landanleggene har havnet i en umulig situasjon, med stadig større krav til lønnsomhet og effektivitet. Samtidig står anleggene uten råstoff - og har jo i praksis ingen mulighet til å vise at det er mulig å produsere lønnsomt, påpeker Celius.

Gjennom Kystaksjonen Melbu sin side på Facebook registrerer hun at engasjementet strekker seg langt utenfor kommunens grenser. Aksjonen har «venner» fra Finnmark til Sunnmøre.

- Vi takker for alle støtten vi har fått og ønsker alle velkommen på søndag, avslutter hun.