Som VA har skrevet om tidligere er det aktivitet å spore ved det gamle fergeleiet på Sandnes. I bygningen som tidligere huset Geir Eilertsen Frysetransport, vil det snart være full aktivitet. Inge Berg og Nordlaks er i full gang med å gjøre klart til flytting av oppdrettsbasen som nå ligger på Børøya.

Den gamle kaien er blitt rehabilitert, det er kommet opp en ny kai, pluss et stort lagerbygg. Nå gjenstår bare innredning av lokalene før flyttingen av oppdrettsbasen kan starte.

- Vi satser på å være ferdig i løpet av april. Deretter vil vi flytte hele landbasen for oppdrettsanleggene i Vesterålen fra Børøya og over til Sandnes, forteller direktør for Nordlaks Oppdrett AS, Tor Anders Elvegård.

Millioninvestering

Et økende behov for plass til fabrikken på Børøya, samt driftsmessige og hygienemessige årsaker, var det som fikk Nordlaks til å gå til innkjøp av området på Sandnes. Med rehabiliteringen av kaien, bygging av ny kai, nye lokaler samt utbygging av de lokalene som allerede var på tomten, snakker vi om en investering i millionklassen.

- Vi har vel investert om lag 10 millioner kroner på denne flyttingen. Nordlaks tjener mye penger, men vi bruker også mye penger på slike ting som dette. Det som skjer på havet er jo grunnlaget for at vi kan ha 200 ansatte på fabrikken, sier Elvegård.

- Det har tidligere florert rykter om etablering av flere arbeidsplasser ut over det som allerede er ved landbasen, stemmer det?

- Det vil ikke bli noen endring i arbeidsplassene ved landbasen. Vi er 14 ansatte som jobber der nå, sier Elvegård.

Stort behov

- Hva skjer med de lokalene dere nå forlater?

- Det er et stadig behov fra fabrikken sin side om mer plass, så de gamle lokalene vil bli overtatt av teknisk avdeling hos Nordlaks, forteller Elvegård.

Den nye landbasen for oppdrettsanleggene vil bestå av et verksted for ulike reparasjoner, garderobe for de ansatte, sluser mellom de ulike hygienesonene samt spiserom.

- Det som vil bli gjennomført av reparasjoner er førstelinjes reparasjoner, som de sier i militært. Det vil også bli lagret tauverk, nøter, anker og diverse andre ting.

Tilbake

Da Inge Berg først startet kjøpte seg inn i oppdrettsnæringen, var det snakk om et anlegg på Hanøy i Raftsundet. Der hadde de ikke noen landbase for utstyret, så de flyttet anlegget til nettopp Sandnes. Der holdt de hus de første årene.

- Nå er ringen sluttet. Vi er tilbake der vi først startet, forteller Elvegård.

- Vil det bli stor trafikk i form av tungtransport eller lignende?

- Nei, det vil det ikke bli. Alt av fôr og slikt henter vi direkte med båt fra kaien hos Skretting. Det vil bli minimalt med tungtransport. Kanskje fire lastebiler i året, omtrent. Det vil bli mye mindre enn når transportfirmaet hold til der, opplyser Elvegård.