40 prosent, eller fire av ti innbyggere, i Hadsel kommune mangler veiadresse. Andre «deler» veinavn med andre beboere i kommunen, ettersom veier som Parkveien og Villaveien finnes på begge sidene av Hadseløya. Ulempen med navnemangel og doble navn er at det både kan føre til forvirring og unødvendig tidsbruk i krisesituasjoner, for eksempel i kontakt med ambulanse eller brannvesen. Dette blir det nå slutt på.

Håper på engasjement

Det er formannskapet som har ansvaret for arbeidet med å gi navn til veiene. Nøyaktig hvordan de velger å gjøre dette arbeidet er opp til dem, forteller Marius Zahl Johnsen, og legger til at publikum gjerne kan komme med forslag og innspill.

- Alle som ønsker det kan gi innspill på navn, det er kjempebra dersom det blir engasjement rundt dette. Hvordan forslag kan meldes inn vil det gis nærmere informasjon om senere gjennom kommunens hjemmeside og gjennom pressen, men de som ønsker å gi innspill må nok avvente til det er gitt informasjon om hvordan veiene blir med henhold til lengde, startpunkt og sluttpunkt.

Må ta hensyn til historie

Hadsel er en kommune med lang historie, og mange av stedene rundt i kommunen har sterke bånd bakover i tid.

Dette vil ifølge Zahl Johnsen tas med inn arbeidet.

- Det er lagt opp til at bruk av historiske navn er viktig, slik at gamle navn ikke går i glemmeboken. Samtidig er det også tenkt når det gjelder skrivemåte av navn, at dette følger den lokale «navnetradisjon», i den grad dette blir akseptert av Norsk språkråd som også har en finger med i spillet her.

Når det er sagt så må en jo også ha et navn som passer med hele veistrekningen for en lengre vei, så dette vil jo bli en utfordring for formannskapet å få veid opp alle hensyn som skal tas. Det viktigste som ligger i bunnen av alt, er jo uansett at navnet er ulikt andre navn som er i kommunen. Dette med tanke på klarhet for utrykningskjøretøy. Av samme grunn er det viktig at navnene er lette å forstå muntlig for eksempel over telefon i en nødssituasjon, mener Zahl Johnsen.

Spredt bosetting

De områdene av kommunen som i dag ikke har navn på veiene er ikke typiske boligfelt med kortere veier, tvert om er det i all hovedsak lange veistrekninger med spredt bosetning.

- Ifølge regelverk og føringer fra Kartverket ligger det an til at vi får en god del lengre veistrekninger i kommunen som få ett navn, slik det i dag for eksempel er gjort med Møysalveien. Denne starter i Sortland kommune i Austpollen, og fortsetter i Hadsel fra Fiskfjorden til Kaljorda. Vi er for øvrig i sluttfasen med adresseringen av denne veistrekningen nå i Hadsel, og forventer at folk som bor langs denne veien vil få brev angående dette snart, forteller Zahl Johnsen

Mer informasjon finner du på Hadsel kommune sin hjemmeside, samt at du kan ta kontakt med teknisk sektor hos kommunen, som kan informere deg mer om tildeling av offisielle veiadresser.