Professor i statsvitenskap, Hans-Kristian Hernes, fortalte om fordeler og ulemper ved en sammenslåing fra et faglig ståsted. Foto: Jonas Olsen

I overkant av 20 personer fant veien til Arbeideren på Melbufor å høre foredraget "Kommunesammenslåing - size matters?". Der fikkde blant annet høre om erfaringene fra Danmark.

Fra Danmark kom natur- miljø- og kultursjef Hans Jantzen iKerteminde storkommune på besøk. Hans kommune har gått gjennom en sammenslåing,og han fortalte om sine erfaringer fra 2007, da tre kommuner ble slått sammentil én, frem til nå. 271 kommuner ble redusert til 98, og 14 fylker bleredusert til 5 regioner.

– Nå er vi i en periode hvor vi ser effekten og resultatetav sammenslåingen. Resultatene vi får er bedre og bedre, sa han.

Erfaringene han hadde med seg var nesten utelukkendepositive, både med tanke på økonomien, for den demokratiske deltakelse vedvalg, samt at det hadde bidratt til en nedgang i sykefraværet med hele 37prosent.

– Sterkt samarbeid

På besøk kom professor i statsvitenskap Hans-KristianHernes, ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, for å snakkeom positive og negative sider ved en eventuell kommunesammenslåing iVesterålen, fra et faglig ståsted.

– I Vesterålen har det lenge vært et sterkt regionaltsamarbeid mellom kommunene. For eksempel regionrådet, nevnte Hernes.

Lenge siden sist

Han fortalte videre at det over tid har blitt flereendringer når det kommer til regionale samarbeid, deriblant innenforhelsesektoren. Det er i tillegg lenge siden det ble gjort noen konkrete grepinnenfor kommunereformen. Dette er bakgrunnen for at det nå arbeides med etforslag til flere sammenslåinger i kommune-Norge.

– Det er 50 år siden forrige større kommunereform, og enendring i befolkningsstruktur, kommunikasjoner, næringsstruktur og økonomi erbakgrunnen for forlagene som nå kommer, fortalte han.

– Det som sjeldent blir diskutert i denne sammenhengen erhvilke oppgaver kommunen skal ha i fremtiden? En sammenslåing, vil det bety enstørre enhet som vil kunne tilby det samme?