Gjennom tilflyttingsprosjektet er det satt fokus på hvordan bedrifter og lokalsamfunnet tar imot arbeidstakere som kommer fra utlandet, og hvordan de tilrettelegger for norskopplæring, bolig, utdanning og fritid, også for ektefeller og barn. Søknaden fra Hadsel Vekst og OPUS Hadsel er i henhold til denne satsingen.

- Det er ønskelig at det kan etableres en organisasjon/sentral som kan ivareta dette lokalt i Vesterålen, sier fylkesråd for næring Arve Knutsen i en pressemelding.

Håndtere relevant problemstillinger

Hadsel Vekst og OPUS Hadsel har nå søkt om støtte til et forprosjekt for å utrede etablering av en organisasjon, for eksempel en kompetansesentral for å håndtere relevante problemstillinger som arbeidsgivere og arbeidstakere har.

Vesterålen anses som realistisk nedslagsfelt, med mulighet for utvidelse. Vesterålen har mange internasjonalt orienterte bedrifter med stor grad av utenlandsk arbeidskraft. Fokus er primært på maritim sektor, men også helsesektoren og kommuner er aktuelle.

Lokalt ansvar

Han legger til at forprosjektet skal avklare hvem som kan drive en slik sentral og det forutsettes at næringslivet lokalt får et hovedansvar. Erfaringer med lokalt næringsliv viser at dette er en reell og vedvarende utfordring.

De største industribedriftene benytter seg av rekrutteringsbyråer, og man baserer seg på sesongarbeid. Dette fører til at arbeidsplassene blir besatt av pendlere fremfor fastboende. Arbeidstakerne forsørger familie i hjemlandet og blir derfor ikke stabil arbeidskraft som er bosatt i kommunene.

Vil ha økt innvandring

I det fylkeskommunale arbeidet og gjennom arbeid i regionene, blir det nå prøvd ut ulike modeller for å nå målet om 10.000 nye innvandrere til Nordland – og ikke minst det å få de som har kommet hit til å trives og til å bli boende her.

- Det blir viktig å avklare helt konkret hva en slik organisasjon skal tilby av tjenester, og hvordan driften skal finansieres sier Knutsen.

Forprosjektet skal gjennomføres høsten 2014 og rapporteres senest 1. desember i år.