Tidligere i uka ble det kjent at Nordland fylkeskommune har innvilget Hadsel Vekst et tilskudd på 80 000 kroner til gjennomføring av et forprosjekt som har fått navnet ”Sentral for internasjonale arbeidstakere”.

Bistår bedrifter

Sosialantropolog Arne Ivar Mikalsen er tilknyttet læreinstitusjonen Opus Hadsel, og har også ved tidligere anledninger bistått lokale bedrifter med å legge til rette for internasjonale arbeidstakere i virksomheten.

Legge til rette

- Jeg ser at Hadsel Vekst har veldig god prosjektkunnskap. Derfor ønsker jeg å jobbe sammen med blant andre Anna Hultgren Olsen i Hadsel Vekst om å legge til rette for arbeidstakere som kommer utenfra, forklarer Arne Ivar Mikalsen.

Store deler av tilflytterne til Vesterålen kommer fra utlandet. De sliter med til dels banale problemstillinger. Det kan handle om så pass enkle ting som å finne ut av hvordan helsevesen og utdanningsinstitusjoner fungerer, om hvordan man eksempelvis får omregistrert kjøretøy.

Praktiske problemer

- Selvsagt er dette viktig. Det handler om trivsel. Er det folk fra eksempelvis Portugal som kommer hit, og som ikke får til å integrere seg i samfunnet, så flytter de tilbake igjen. Og jeg er sikker på at det i mange tilfeller ikke er så mye som skal til, mener Mikalsen.

Prosjektleder Anna Hultgren Olsen har blant annet bak seg studier i kina, og minnes hvordan det var å møte helsevesenet i gigantlandet.

Selge tjenesten

- Det var fremmedartet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjennom, og det var ingen å spørre.

IÅlesund har næringsforeningen gått sammen om å kjøpe en tilflyttertjeneste for utenlands arbeidskraft. Målet er at regionen skal ha landets beste grunnlag for integrering og rekruttering.

- Vi skal her i Vesterålen jobbe med et forprosjekt frem mot november, og undersøke grunnlaget for å etablere noe lignende her i denne regio.nen, forklarer Anna Hultgren Olsen.

At behovet er stort mener både Mikalsen og Hultgren Olsen er åpenbart. Nå håper Mikalsen og Hultgren Olsen at bedrifter med behov for arbeidstakere ser verdien i det prosjektet som nå er under utarbeidelse.