I slutten av mars ble det offentliggjort at SpareBank 1 Nord-Norge legger ned sine filialer på Melbu, i Bø og i Lødingen. Det var da uklart hvilke nedlagte filialer som fortsatt skulle ha minibank.

Bakgrunn: SpareBank 1 legger ned på Melbu, i Bø og i Lødingen

Tatt ned

Nå har Melbu allerede mistet sin, men innbyggerne i både Bø og Lødingen får beholde minibanken.

Det bekrefter Eirik Nikolaisen, banksjef for SpareBank 1 Nord-Norge i Vesterålen.

– Minibanken på Melbu ble tatt ned nå i april. De to andre skal føres videre, lover Nikolaisen.

– Hvorfor tas minibanken på Melbu ned og ikke de to andre?

– Det har i hovedsak med avstand å gjøre. De som bor på Melbu, har 15 kilometer reisevei til Stokmarknes, mens reisesavstanden fra Bø og Lødingen til nærmeste minibank er betydelig lengre.

Les også: Glad for at minibanken beholdes

Åpent for ny virksomhet

Banksjefen sier de stort sett leier bygninger til sine filialer, og at det er uklart hva som vil skje med de tidligere banklokalene.

– På Melbu går leiekontrakten vår ut, og det er opp til huseier å avgjøre hva som skal skje der. Tilsvarende er det i Bø, mens i Lødingen disponerer vi fortsatt lokalet inntil videre, og vi har nattsafe og minibank i lokalet, men det vil jo ikke bli noen kunderådgivning der, sier Nikolaisen.

Les også: – Et problem for blinde at bankfilialer legges ned

Tror på større butikktrøkk

Coop Prix på Melbu har Post i butikk, som også delvis fungerer som en minibank ved at man kan ta ut penger gjennom den betjente betalingsterminalen.

Men det gjelder ikke kunder av Sparebank 1, opplyser butikksjef Brynhild Rengård i Coop Prix Melbu.

– Det har kommet flere Sparebank 1-kunder i dag som ikke visste at de ikke kan ta ut i Post i butikk, slik DNB-kunder kan. Men da har vi hjulpet dem slik at de kan ta ut penger i kassen.

– Blir det et større trøkk hos dere nå som minibanken er vekk?

– Det gjenstår å se. Jeg vet ikke hvor mange eldre kunder Sparebank 1 har, de eldre tar jo gjerne ut litt større beløp. Jeg tror nok uansett at flere kommer til å ta ut penger hos oss fremover.

– Tar dere noen forholdsregler for ikke å gå tomme for kontanter?

– Vi har Post i butikk, så det skal mye til for at vi går tom for kontanter. Jeg tror ikke det skal være noe problem, sier Rengård.