Kommunen har inngått en detaljert intensjonsavtale med Vågan kommune om kommunesammenslåing. Dette vil og Lødingen store muligheter, ikke minst innen turistnæringa.

Gruppeleder Anita Marthinussen i Høyre mener dette er framtiden.

For liten

– Det vi vet, er at Lødingen ikke vil klare seg på egen hånd i framtiden. Det kan man like eller ikke, men vi ser på det som et faktum. Med våre 2.200 innbyggere blir vi for små. Kommunen vil ikke klare å gi befolkningen de tjenestene de fortjener i framtiden. Dette viser alle prognoser, sier Marthinussen.

Når de vil til Lofoten er det fordi de vil nyte godt av kompetansen som Lofoten har opparbeidet seg innenfor turistnæringen.

Les også: – Alt henger sammen med alt sies det, det gjør det også i Lødingen

Knytte med E10

Av avtalen som er inngått med Vågan, går det fram at de skal jobbe aktivt for å få til Øksnesveien. Det vil si det må byggen en om lag 12 kilometer lang vei, for å knytt sammen Lødingen Vestbygd med E10.

Dette vil gi kortere vei til Svolvær og det vil gjøre Vestbygda mer attraktiv som turistmål. Tanken er å bruke midler i forbindelse med kommunesammenslåinga til denne veien.

Les også: – Ap kom med intetsigende tomprat uten substans og innhold

Halvmeter dokumenter

Marthinussen var ordfører før siste valg. Hun har jobbet med kommunereformen siden 2014, og ser med spenning fram til avslutningen av prosessen.

– Det har vært produsert mye papir i denne prosessen. Hjemme har jeg minst en halv meter med utredninger og andre dokumenter liggende. Jeg håper virkelig at folk makter å sette seg inn i reformen og hva den vil bety for framtiden, sier Marthinussen.

Les også: – Har virkelig Lødingen det best alene?

– Merker ikke forskjell

Hun mener folk flest ikke vil merke noen forskjell, uansett om kommunesenteret blir i Svolvær, Sortland eller Harstad.

– Alt handler om å være i stand til å gi de tilbud og den servicen som folk fortjener. Det vil Lødingen kunne kun med å slå seg sammen med andre.