I forbindelse med folkehelseuka var Mats Nilsen (19) fra Sortland og Mathias Pettersen Gullholm (24) fra Lødingen invitert til å holde foredrag i rådhussalen.

Guttene fortalte om oppveksten sin, og prosessen man må igjennom når man er født i feil kropp. De formidlet sin historie godt, med både humor og alvor.

Viktig med forståelse og åpenhet

Det ble presisert hvor viktig det er med god informasjon, åpenhet og forståelse rundt dette, både i skolen, hos helsesøster og samfunnet generelt. De fortalte om sitt møte med helsepersonell og hvordan man burde imøtekomme en person som er født i feil kropp. Under foredraget ble det i bakgrunnen vist bilder fra oppveksten deres.

Sonja Nilsen, som er mor til Mats, er leder i foreldregruppa til Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS), en landsdekkende forening for mennekser som har diagnosen transseksualisme. Hun fortalte om foreningen. Mats er styremedlem i HBRS.

Rørte publikum

Publikum kunne så komme med spørsmål, noe flere benyttet seg av, til godt forklarende svar fra foredragsholderene.

En av de fremmøtte utrykte etterpå at hun ble rørt over fremmlegget guttene hadde holdt, og at det var veldig godt å høre at de ikke hadde opplevd mobbing.

- Et flott og ærlig foredrag, og jeg er glad for at så mange møtte opp. Det viser at temaet fenger mange mennesker, sa folkehelsekoordinator i Lødingen, Vibeke Tveit etter foredraget.