Det har tidligere vært fremmet forslag om ny organisering av lostjenesten, der den blir skilt ut i egen driftsenhet direkte underlagt Kystverkets hovedkontor.

Forvaltningsoppgaver skulle  legges til en annen avdeling, som organisasjonsmessig er adskilt fra lostjenesten. Omorganiseringen skulle videre bidra til kostnadseffektive løsninger. Slik blir det ikke.

I Stortingets spørretime onsdag, ble nemlig bestemt at losformidlingen i Lødingen består som i dag.

Sparer penger

I effektiviseringstiltakene inngår blant annet konkurranseutsettingen av tilbringertjenesten for losene, som er ventet å gi en årlig kostnadsbesparelse på 25 mill. kroner fra og med 2018 når hele innsparingseffekten er faset inn.  Og i den forbindelse har altså Solvik Olsen kommet frem til at effektiviseringstiltakene blir gjennomført innenfor dagens organisering.

- Dette vil være med på å sikre en funksjonell og kostnadseffektiv losformidlingstjeneste, som er en viktig forutsetning for at lostjenesten som helhet drives mest mulig kostnadseffektivt, sier Solvik Olsen i en pressemelding.

- Godt å få bekreftelse

Formann ved losformidlingen i Lødingen, Tor Jonny Enebakk, er godt fornøyd med avgjørelsen.

- Det var godt og endelig få en bekreftelse. Man blir aldri sikkert før man veit utfallet. Vi fryktet for at det skulle gå mot sammenslåing, sier han til VOL.

Han mener det er viktig at losformidlingen består som i dag, av flere grunner.

- Det er snakk om arbeidsplasser. Vi er åtte som jobber her nå. Dersom vi hadde blitt nedlagt, ville det fått store konsekvenser. Det er ikke så mange statlige arbeidsplasser igjen og det er derfor viktig å beholde de som finnes, sier han.

Risiko med sammenslåing

Kystverket har i dag tre losformidlingssentraler beliggende i Horten, Kvitsøy og Lødingen. Disse sentralene har en samlet kostnadsramme på om lag 41,5 millioner kroner, som utgjør omtrent 5,5 prosent av den samlede kostnaden til lostjenesten.

De mener det vil være kostnadsbesparende å opprettholde dagens struktur, blant annet fordi at losformidlingssentralene er avgjørende for å kunne drive losformidling effektivt, og ikke minst er det en fordel fordi det er knyttet betydelig prosessrisiko i forbindelse med en sammenslåing.