– God innsats, konstaterer redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS).

– Veldig bra med en så kjapp reaksjon, sier Steinar Jonassen, daglig leder i Nordland fylkes fiskarlag.

Sjarkfiskeren satte båten opp i fjæra. Foto: RS "Sundt Flyer"

LES: Berget etter kort tid.

God dag

Redningsledelsen i Bodø hadde rett og slett en god dag på jobb lørdag kveld. Bjørgaas sier at situasjonen i korte trekk utspant seg slik:

Klokken 1821: En sjarkfisker melder at han har vært i bunnen med båten. Han tar inn store mengder vann. Redningstjenesten i Bodø varsler Sea King-helikopteret på vakt i Bodø, luftambulansen på Evenes og «Sundt Flyer», redningsskøyta i Svolvær. I tillegg ble det sendt ut «Mayday relay». Det vil si at andre båter ble gjort oppmerksom på posisjonen til båten i havsnød.

Klokken 1845: Fiskeren melder at han har gått båten på land i ei bukt ved ei øy.

Cirka klokken 1855: Luftambulansen er framme, og setter helikopteret ned på en holme. Redningsmannen kan vasse ut til havaristen. Fiskeren ble tatt om bord i helikopteret og flydd til Harstad sykehus.

Klokken 1905: «Sundt Flyer», som er stasjonert i Svolvær, melder at de er framme hos havaristen.

Klokken 1915: «Sea King»-helikopteret melder at de er framme hos havaristen.

I tillegg får hovedredningssentralen beskjed om at en hytteeier på Risvær i Vågan er på vei mot havaristen i en RIB. Hytteeieren blir «snudd» av HRS.

ILLUSTRASJONS Foto: REDNINGSSELSKAPET.

Fornøyd

Olav Bjørgaas ved HRS sier at han er veldig fornøyd med at de hadde så store ressurser å arbeide med i kveld. Han roser særskilt hytteeieren for sin reaksjon. Han setter pris på initiativet fra hytteeieren.

– Luftambulansens helikopter fra Evenes hadde langt kortere flytid til havaristen enn helikopteret fra Bodø. Derfor var de først på stedet. Ellers viser denne redningsaksjonen nytten ved at Redningsselskapet har en flåte med hurtiggående båter. «Sundt Flyer» brukte bare tre kvarter på komme til havaristen fra Svolvær.

De to redningsmennene om bord «Sundt Flyer» svømte til sjarken. Foto: RS "Sundt Flyer"

Trang lei

Bjørgaas vet ikke noe om omstendighetene bak grunnstøtingen, men sier at Svellingleia er kjent for å være «trang».

Den uheldige fiskeren landsatte båten sin i en vik på Aktarøya, en holme ved Ramnøya. Luftambulansen fra Evenes satte helikopteret holmen.

Fornøyd, men betenkt

Steinar Jonassen jubler over den kjappe reaksjonen, samtidig er han bekymret over den totale situasjonen for fiskerne nordpå.

– Kystvakten mangler helikopter, og «Sea King»-helikoptrene er moden for utfasing. Samtidig er det litt usikkerhet omkring denne leveransen også etter at en ny maskin veltet på bakken, sier Jonassen.

– Vi er ikke fornøyd med dagens situasjon, spesielt at Kystvakten mangler helikopter.