Hjemme hos Mojgan i Lødingen sitter søsknene i stuen. Mojgan og hennes familie er én av flere muslimske familier som har valgt å gjøre hijab valgfri for jentene. Familien kommer fra Iran, men flyttet til Tyrkia når Mojgan var liten. De kom til Lødingen i 2011. Da begynte Mojgan på ungdomsskolen.

Fikk ikke bruke hijab på skolen

Hjemme i Iran måtte hun bruke hijab hver dag. Da de flyttet til Tyrkia endret det seg.

– Vi måtte sluttet å bruke hijab. Det var ikke lov på skolen. Jeg begynte å gråte når mamma og pappa tok av meg hijaben. Jeg følte at jeg manglet noe da den ble tatt av.

Det ble lettere når hun ble vant til å gå uten hijab. I 2011 var hun gammel nok til å bestemme selv om hun ville fortsette å bruke hijab. Mojgan valgte å legge hijaben unna.

– Siden vennene mine i Tyrkia ikke brukte hijab ble valget lettere for meg. Mamma bruker fortsatt hijab når hun er ute, men ikke hjemme eller på jobb. Det er fordi hun er vant med det. Men valget er fremdeles fritt for oss.

Familien spør etter hijab

Når Mojgan skyper med familien sin hjemme i Iran spør de etter hijaben og skjørtet.

– Jeg svarer dem at vi er vant med andre klær, og vi bestemmer selv hva vi ønsker å gå med.

Selv om Mojgan har lagt hijaben til side så bevarer hun andre deler av kulturen sin.

– Jeg er muslim og følger andre deler av min kultur, bare ikke denne.

Familien i Iran har vært støttende da de ble forklart at Mojgan kan bestemme selv i Norge.

– For meg var det veldig positivt å få bestemme selv. Da vi flyttet til Tyrkia fikk jeg velge selv hvilke klær jeg skulle gå i og andre ting jeg ikke hadde fått valgt i Iran. Da vi flyttet til Norge ble det bare mer. Det var så godt.

Venner reagerer

Til tross for dette har hun venner som har sagt at hun er dårligere muslim fordi hun velger å ikke bruke hijab.

– Jeg føler selv ikke at jeg er noe dårligere muslim på grunn av dette. Jeg har en venninne som mener det, men jeg trenger ikke bry meg hva andre sier. Jeg bestemmer selv.

For mange er et slikt valg vanskelig. Det skyldes ofte mye press fra familie og venner.

– Jeg tror valg som dette kan være vanskeligere i små miljøer slik som Lødingen. Her kjenner alle hverandre. I Oslo er det så mange at de fleste ikke kjenner deg. Mange valg er lettere der. Folk bryr seg ikke like mye.

Framtiden

– Jeg tror ikke jeg kommer til å ta på meg hijab i framtiden. Hvis noen steder krever det, vil jeg ikke reise dit, forteller Mojgan.

– Har du tenkt på hvordan du vil gjøre det med egne barn i forhold til fritt valg?

– Mine barn skal også få bestemme selv. Jeg skal lære dem det mine foreldre har lært meg. De får bestemme selv hvordan de vil være.