– En slik endring i akutt beredskap er dramatisk for oss i Lødingen, sier rådmann Tone Larsen om sparetiltakene til UNN.

Vil sjekke avtalene

Sykehuset må spare 170 millioner kroner i neste års budsjett, og foreslår å ikke sette inn vikarer om blir syke. Ifølge Fremover har en av to ambulanser i Lødingen stått minst en dag denne uken på grunn av sykdom.

– Vi kommer til å bruke kommunen og UNNs samarbeidsorganisasjon, oso, for å forklare kommunens situasjon inn mot sykehuset. I tillegg vil vi se nærmere på de skriftlige avtalene vi har med UNN og sjekke at dette ikke er et avtalebrudd. I tillegg må vi se nærmere på konsekvensene dette får for innbyggerne våre, sier Larsen.

– Gambling med helse

Avdelingsleder ved ambulanseavdelinga i UNN, Per Øyvind Sørgård mener folk i Lødingen fortsatt kan føle seg trygg på å få den hjelpen de trenger.

– Folk skal føle seg trygg, det vil bare ta litt lenger tid å få hjelp, sa han tidligere denne uken.

Det utsagnet reagerer Larsen på.

– Med tanke på at vi er lært opp til at hvert sekund teller ved akutt sykdom, så skremmer en sånn uttalelse meg. I Lødingen bor vi langt fra sykehuset og det er viktig at vi vet at den akutten nødhjelpen fungerer. Å få seinere hjelp vil jeg tro er en gambling med helse, i alle fall med folks trygghetsfølelse, sier Larsen.

Vil ikke legge arbeidet på kommunen

Ifølge Larsen er det problematisk om oppgaver knytt til akutt helsehjelp blir lagt på kommunen.

– Fra statlig og fylkeskommunalt hold kommer det påtrykk om å opprettholde den lokale beredskapen. Nå ser vi at myndigheter utenfor oss selv velger å bygge ned. Det synes jeg er dramatisk, sier Larsen.

Ifølge rådmannen er det ikke et godt nok alternativ at flere i kommunen er kurset i førstehjelp.

– Å tro at noen via et lynkurs fra Norsk Luftambulanse kan gjøre en like god jobb som en fagarbeider i ambulansetjenesten er å undergrave en hel profesjon. Om alle i Norge kan førstehjelp vil det forbedre tryggheten, men det er ikke et argument for å bygge ned akutthjelpen, sier Larsen.

– I Lødingen har vi vært vant med at politiet kommer seint på plass til ulykker, der lokalt brannvesen har tatt på seg politioppgaver på et skadested. Det vi er redd for nå er de også må ta på seg ambulanseoppgaver. Å utsette frivillige brannmannskaper for det er uholdbart, fortsetter hun.

– Selvmotsigende kuttforslag

Klinikkoverlege Mads Gilbert har sammen med avdelingsoverlege ved ambulanseseksjonen Lars Jøran Andersson, engasjert seg i ambulansesaken med en kronikk i Nordlys.

– Sparetiltaket truer de livsviktige «akuttkjedene» der våre bilambulanser sammen med AMK-sentralene, kommunehelsetjenesten og luftambulansetjenesten døgnet rundt sørger for at befolkningen får rask og fagkyndig hjelp ved akutt sykdom eller alvorlig skade, skriver Gilbert og Andersson.

De to overlegene syns kuttforslaget er selvmotsigende, fordi pasientene må sikres rask hjelp lenge før de kommer til sykehusenes akuttmottak, om de fire UNN-sykehusene skal utnyttes for fullt.

– For hvert minutt vi sparer prehospitalt, øker sjansen for overlevelse og gode behandlingsresultat. Å kutte i ambulansetjenestene for å finansiere kostbare nye sykehusbygg er meningsløst og selvmotsigende, skriver de.