Om du skal reise med ferger som oppereres av Torghatten Nord, kan du ikke bruke kort kjøpt fra Torghatten Trafikkselskap (på Helgeland), selv om begge er eid av morselskapet Torghatten ASA. Slik har det alltid vært. Nå kan du heller ikke bruke verdikortet du kjøpte til strekningen Refsnes-Flesnes på sambandet Lødingen-Bognes, selv om begge strekningene trafikkeres av Torghatten Nord.

Kontrakten avgjør

Prosjekt- og utviklingssjef Emil A. Berg i Torghatten Nord forklarer det med at selskapene er avhengige av å rette seg etter det som står i kontrakten når de skal regne anbud.

- Da Vestfjord-fergene kom ut på anbud, ble det stilt krav om nytt billettsystem for sambandene. Konsekvensen av ulike krav i de ulike anbudene, er at man dessverre ikke kan bruke samme kort på alle fergene som er eid av Torghatten Nord.

Forstår frustrasjonen

Berg sier han forstår frustrasjonen dette skaper, men forklarer at de som operatør må rette seg etter kravene som er beskrevet i kontraktene.

- I fergedriften i Norge finnes det i dag alt fra klippekort til helautomatiske betalingssystemer.

- Hvem har skylda?

- Det er våre oppdragsgivere som stiller kravene som vi skal oppfylle, sier Berg som kjenner til at det arbeides med å få samme billettsystem for sambandene Drag-Kjøpsvik og Bognes-Skarberget, som det i dag er på sambandet Lødingen-Bognes.

- Jeg vet at et autopass-system har vært diskutert som et alternativ, sier prosjekt- og utviklingssjef Emil Berg i Torghatten Nord.