Stine Nilssen fra Lødingenharselv fått seg sommerjobb på Lamarktunet Bo- og Rehabiliteringssenter.

Hun har helgejobb på en blomsterbutikk fra før av. Sidenhun har lyst til å utdanne seg til sykepleier, ville hun kjennelitt på hvordan det er å være i en slik jobb.

– Når du forsørgerdeg selv er lønnen relativt viktig, men jeg forventer ikke å få såmye siden jeg ikke har relevant utdanning ennå, sier Nilssen.

Hele sommeren

Nilssenhadde allerede bestemt seg for at hun ville jobbe på LamarktunetBo- og Rehabiliteringsenter da hun var 17 år. Da fikk hun beskjedom at hun måtte komme tilbake når hun var fylt 18.

– Jeg sendte innen søknad etter at jeg ble 18 og da trengte de flere folk. Mendersom det hadde vært vanskelig å få jobb ville jeg nok tatt denjobben jeg fikk.

Nilssen skal jobbe på Lamarktunet hele sommeren. Hunskal jobbe på blomsterbutikken ved siden av dersom det lar seggjøre i forhold til turnusen. Hun skal uansett fortsette å jobbe påblomsterbutikken til høsten, der hun har jobbet siden hun gikk i niendeklasse.

– Vær tidlig ute

Butikksjef Svein Bergseng ved Kiwi Lykkentreff Sortland, har noen tips til ungdommer som har lyst på sommerjobb.

– For å skaffe seg sommerjobb ser arbeidsgiverne etter ulikeegenskaper hos de unge. Noen er viktigere enn andre. Engasjertefolk og de som viser at de har interesse av å jobbe, står ofteførst i køen av søkere, sier han.

– Dersom du har ståpåvilje og ordner degarbeid selv uten at foreldrene dine må gjøre noe, er det lettere åfå seg jobb. Du bør også være tidlig ute dersom du vil hasommerjobb. For vår del er sommeren planlagt når mars kommer.

Hanforteller også at det er lurt å møte opp i butikken for åpresentere seg selv, og levere en liten søknad med CV.

– Viser duinnsats til å få deg jobb virker du mer seriøs, sier Bergseng.

Private bedrifter bestemmer selv hvemde skal ansette, men de må følge arbeidsmiljøloven. Derfor kan detvære lurt å søke på en jobb selv om de ikke har utlyst ledigestillinger.

Tips til deg som søker jobb:

By på deg selv Skriv engod søknad Vær tidlig ute Vis interesse Det kan være greit å ha godereferanser dersom du har tidligere arbeidserfaring Prøv å få levertsøknaden rett til sjefen. Da får sjefen hilst på deg og dannet seg etførsteintrykk