Kontrollørene skal drives av fiskesalgslagene og er underlagt Råfisklaget. Inspektørene skal se til at fiskekvalitetsforskriften følges.

Den omhandler utstyrskrav, oppbevaring etter opptak og under ilandføring, bløgging samt sløying, rensing, skylling og hodekapping.

Formålet med forslaget er å bedre kvaliteten på norsk sjømat, ved å sikre at råstoffkvaliteten holder ønsket standard. Endringen gjør at fiskesalgslagene får en rolle i å se til at næringen selv tar ansvar for å fremme kvaliteten på råstoff som landes, heter det i forslaget som nå er lagt ut på høring.

Aspaker står bak

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som nå lufter forslaget.

- Det er nødvendig å legge større vekt på kvalitet dersom norsk sjømat skal hevde seg i et krevende internasjonalt marked. Det vil styrke verdiskapingen på sikt, og næringen selv må ta et større ansvar, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

Melder fra til Mattilsynet

Etter oppdrag frå departementet, har Mattilsynet sendt på høring forslag om å etablere kvalitetstilsynet.

Dette er i første omgang en prøveordning for hvitfisksektoren i Nordland, Troms og Finnmark, som alle ligger i Norges Råfisklags distrikt.

Kvalitetstilsynet kommer i tillegg til Mattilsynets rolle med å handtere mattrygghet og andre oppgaver etter matloven. Kvalitetstilsynet skal finansieres av fiskesalgslagene, og det er fiskesalgslagene som vurderer hvilke bedrifter som skal kontrolleres. Kontrollene blir på jevnlig basis der alvorlige feil og mangler rapporteres umiddelbart til Mattilsynet.

Tilsynsskjema

Mattilsynet har i samarbeid med Norges Råfisklag og Nofima laget et tilsynsskjema som inneholder krav til bløgging, sløying, skader/kvalitetsfeil oppstått under fangst, handtering og lossing, utstyr og rutiner for fangstbehandling om bord og handtering hos mottak på land.

– Det er lagt stor vekt på at både tilsynsskjemaet og veiledningene er enkle, slik at det blir lett å drive kontroll ved landing, med vekt på krav som er viktige for kvaliteten, heter det i pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.