I oktober 2013 ble Børre Sørdahl, kjent blant annet fra Rød Tråd, rammet av hjerteinfarkt i en alder av 53 år. Veien tilbake har vært lang, men torsdag i forrige uke fikk Sørdahl beskjeden han har ventet på i to år; at hjertet hans er friskt igjen.

Sørdahl er opprinnelig fra Øksnes, men bor og jobber i Tromsø.

– Jeg hadde lenge gått og kjent på bekymring, til tider frykt, for at hjertet ikke har vært helt friskt. Til slutt ba jeg min fastlege om å rekvirere time på UNN. Og torsdag var jeg på hjertepoliklinikken og tok en belastningstest, hvorpå legene kunne konstatere at hjertet mitt var i topp stand. Lettelsen var enorm, selv om det tok litt tid før det faktisk sank inn, forteller Sørdahl til iTromsø.

Bedriften halvert

Med helsa på plass kan den kjente reklamemannen nå for alvor nærme seg den hverdagen han kjente, selv om han innrømmer ting aldri vil bli helt slik de var. I løpet av det året han var sykemeldt etter hjerteinfarktet mistet han nemlig seks ansatte, som alle leverte oppsigelse for å starte opp to konkurrerende bedrifter.

– Det er klart at det var tøft å komme tilbake igjen og innse at bedriften var i mye dårlige stand enn jeg trodde, og at ting aldri kommer til å bli slik det var. Ikke bare har bransjen endret seg, men vi har også fått to nye konkurrerende bedrifter startet opp av tidligere kolleger. En meget utfordrende situasjon, sier Sørdahl, som i desember måtte permittere fire av sine 12 ansatte for å sikre bedriften.

– Da jeg kom tilbake i 2014 bestemte jeg meg for å fortsette en offensiv satsing og hentet inn fem nye medarbeidere for å erstatte de som forlot. Det har dog ikke vært lett å holde liv i bedriften i en krevende bransje, så vi var nødt til å midlertidig permittere. Forhåpentligvis vil vi kunne ta de tilbake igjen hvis markedet gjør det mulig, forteller han.

Får vondt av stress

Selv om Sørdahl nå nærmer seg å være tilbake i sin stilling 100 prosent, vil han aldri ta på seg den arbeidsmengden han hadde.

– Om to–tre måneder skal jeg være tilbake 100 prosent. Jeg får brystsmerter av negativt stress, så jeg har vært nødt til å få litt mer avstand til jobben enn tidligere. Jeg velger også kampene mine litt mer med omhu, noe jeg ikke var like flink til tidligere. Da skulle jeg ha en mening om alt, sier han og smiler.

Har vært åpen

En del av veien tilbake til hverdagen igjen har også involvert å være åpen om sin situasjon, noe Sørdahl mener har hjulpet ham mye.

– Jeg har vært åpen på Facebook og i avisa om min situasjon, noe jeg har fått veldig positiv tilbakemelding på. Stadig blir jeg stoppet på gata av folk som har vært borti lignende situasjoner og setter pris på at jeg har vært åpen om det. Jeg har fått nye venner og bedre kontakt med mange gamle som en følge av åpenheten, forteller han.

Nå bruker Sørdahl stadig mer tid på å gå turer, samt tilbringe tid med familie og venner.

– Jeg setter tidsregningen min før og etter hjerteinfarktet. Hjerteinfarktet tvang meg til å se annerledes på livet. Jeg har blant annet studert mindfulness for å lære meg metoder for å være mer til stede, noe som hjelper meg mye. Jeg setter også mye mer pris på rolige turer i fjellet og tid sammen med familie og venner, sier Sørdahl.

Ser lyst på fremtiden

Som en del av det nye kapittelet i livet har han kjøpt seg nytt hus sammen med kjæresten.

– Vi har kjøpt samboeren min sitt barndomshjem i Tromsdalen som vi nå skal pusse opp. For øyeblikket driver vi med riving av det som er gammelt der, noe jeg får æren av å gjøre. Det er en god følelse og noe symbolsk over det å rive ned gammelt for å kunne bygge opp noe nytt og bedre, sier Sørdahl, som ser positivt på fremtiden.

– Jeg er blitt flinkere til å lytte til meg selv. Det blir litt som instruksjonene du får på fly; «Ta først på din egen maske før du hjelper andre», smiler Sørdahl og fortsetter;

– Nå ser jeg igjen positivt på livet, både privat og for bedriften, konstaterer han.