I rådmannens innstilling heter det:

Øksnes kommune er gjort kjent med at Kystradar Nord er en del av tiltakene som Forsvarssjefens legger fram for Regjeringen i sitt Fagmilitære Råd.

Kystradar Nord er en del av et nettverk som dekker havområdene utenfor Nord-Norge, og et av punktene er lokalisert til Øksnes.

En nedleggelse av denne kjeden vil skape flere utfordringer. For det første kan det svekke kontrollen over havområdene noe som kan få konsekvenser både sivilt og militært. På den annen side har stasjonene lokale ansatte i Øksnes som vil bli berørt.

Forslag til vedtak:

Forsvarssjefen anfører i sitt fagmilitære råd at bortfallet av Kystradarstasjonene skal kompenseres over tid ved innfasing av andre bevegelige kapasiteter. Det vil bety at deler av kysten ikke har overvåkes i sanntid, og at man ved events må kanalisere kapasiteter til området.

Både ut fra et militært og et sivilt perspektiv, vil overvåking av kysten i sanntid 24/7 være vesentlig. Erfaringene fra sør tilsier at dagens kapasiteter ikke bør reduseres før det er etablert alternative systemer som ivaretar tilsvarende overvåkning i sanntid 24/7.

Utenfor kysten av Norge er det daglig stor trafikk i begge retninger. Det er viktig at Norge fanger opp eventuelle uhell som måtte oppstå så raskt som mulig for å redusere responstid til et minimum. Dette er spesielt knyttet til sammenhengen mellom viktige næringer innen fiskeri og større tankfart i området.

Norge bør bestrebe seg på å opprettholde en stor grad av kontroll av havområdene i nord beredskapsmessig. Dette har sammenheng med at viktige næringer er avhengig av hva som skjer i områdene. Det er derfor viktig at en slik overvåking sees tverrfaglig og tverrsektorielt.

Det er også betenkelig å gå til ytterligere nedbyggingsskritt av militære kapasiteter, all den tid våre naboer vurderer det motsatte.

Kystradarstasjonene har hatt en viktig oppgave som lærlingbedrifter. Etter at dette fagfeltet har vært nedbygget av videregående skole over tid, er det et viktig tilbud til ungdom som eventuelt blir borte ved nedleggelse av Kystradarstasjonene.

Til sist er det også vesentlig at en slik nedleggelse vil få konsekvenser for kompetansearbeidsplasser i distriktene, herunder også Øksnes Kommune.

Forslag til tekst som bør tas inn i langtidsmeldingen:

a) Den landbaserte nasjonale kystovervåkningen videreutvikles som en tverrdepartemental

sivil/militær satsing.

b) Kystradarkjedens radarsystem erstattes mot slutten av planperioden 2021-2024 med nye

moderne militære radarer, passive sensorer og kamera.

c) I perioden 2017- 2021 videreutvikles kystovervåkningen i samarbeid med sivile etater til å

dekke hele kysten og rundt øyene i nord (Bjørnøya, Jan Mayen og Svalbard).

d) Kystradarstasjonene er strategisk plasserte plattformer med viktige funksjoner for

opprettholdelse av Forsvarets operative aktiviteter i nordområdene, og en svært viktig bidragsyter til det sivile samfunnet.

e) Kystradar er en felles ressurs og bør organiseres deretter.