Riksantikvaren gir i år 50 kommuner penger til å lage kulturminneplaner. Dermed har over halvparten av landets kommuner fått støtte til dette arbeidet.

I første omgang er Øksnes kommune en av 45 kommuner som får penger til å utarbeide en slik plan. Hver kommune som mottar støtte, får 100.000 kroner.

I tillegg skal fem kommuner til få en tildeling i løpet av året. Kommunene kan søke gjennom sin fylkeskommune.

Oversikt

Riksantikvaren vil at kommunene skal få oversikt over egne kulturminner og legge planer for hvordan disse skal forvaltes lokalt.

‒ Mange viktige kulturminner kan gå tapt fordi kommunene ikke vet om dem. En kulturminneplan er derfor en investering i kunnskap og mulighet for bevaring, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

Et kunnskapsløft

Riksantikvaren arbeider kontinuerlig for å styrke kommunenes egen kompetanse i arbeidet med den lokale kulturarven. Gjennom prosjektet «Kulturminner i kommunen» (KIK) skal flest mulig kommuner utarbeide en kulturminneplan som blir politisk vedtatt.

Riksantikvaren har som mål at 90 % av alle kommuner skal ha en kulturminneplan i løpet av 2020. Med årets tildeling har nærmere 250 norske kommuner mottatt støtte fra Riksantikvaren.

I arbeidet med kulturminneplan skaffer kommunen seg oversikt over kulturminner og kulturmiljøer, definerer hvilke som er verneverdige og utarbeider en plan for forvaltningen av disse. I mange kommuner bistår også historielag og andre frivillige organisasjoner i arbeidet.