Tarald Lundevall er partner i det ikke ukjente arkitektkontoret Snøhetta, og ledet blant annet byggingen av Operahuset i Oslo. Karl Otto Ellefsen er tidigere rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og er nå president i EAAE - European Association for Architectural Education.

Begge er de professorer ved arkitekthøgskolen i Oslo. Men til felles har de også at de begge som unge, nyutdanna arkitekter på midten av 70-tallet havnet på Myre. Der jobbet de i flere år for både Øksnes kommune og Vesterålen interkommunale plankontor - samtidig som de drev privat praksis.

De siste par årene har de jobbet med et felles bokprosjekt om Myre, som de håper å få utgitt i løpet av året.

Fiskerinæringas avtrykk

Tarald Lundevall er sparsom med informasjon, og vil ikke røpe for mye når VOL slår på tråden, men forteller at boka handler om fiskerinæringas fysiske avtrykk på land. Han kaller det en stedsmonografi.

- Hvordan blir det seende ut på land når bygninger, kaier og hus er verktøy for å betjene fiskerinæringa? Hvordan endrer ting seg på land, når ting endrer seg i fiskerinæringa? Myre står i sentrum av boka, men vi ser også litt bredere på det og trekker inn større deler av kysten, forteller Lundevall.

- Hvorfor ei bok om Myre?- Fordi vi begge kjenner stedet godt. Også er Myre nærmest på Dagsrevyen annenhver dag, og har blitt Norges viktigste hvitfiskhavn. Det har vært morsomt å se hvordan Myre har forandret seg mye, og blitt så viktig de siste årene.

Tilfeldig

Lundevall og Ellefsen har satt sine avtrykk i regionen, og har laget planer og tegnet bygg over hele Vesterålen. Lundevall nevner blant annet Jennestad skole, andre byggetrinn av Alsvåg skole, det som nå er Tangsprellen barnehage på Sommarøya og slippen til G. W. Nilsen på Myre.

- Det var egentlig tilfeldig at jeg havnet der. Kona fikk seg jobb, og jeg ble med på lasset. Etter at vi flyttet fra Myre har både jeg og Karl Otto holdt god kontakt med øksnessamfunnet. Vi er veldig glad i stedet, og har fulgt det fra sidelinja i 30 år.

De to profilerte arkitektene jobber nå med å ferdigstille boka.

- Vi håper å få til en lansering på Myre i løpet av året, sier Lundevall.