Sommeren 2015 kommer en rapport, utarbeidet av en arbeidsgruppe i Øksnes kommune, med sterk kritikk av integreringsarbeidet i egen kommune.

I rapporten skrives det blant annet at norskopplæring og språkpraksis i Øksnes kommune er svært mangelfull og virker mot sin hensikt.

Dette fremgår av sakspapirene til tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes, hvor det også er skrevet at dette på ingen måte er forenelig med de lovmessige krav som stilles til kommunen.

- Integreringsarbeidet med flyktningene skaper mennesker som er dårlig rustet for å skaffe seg jobb og videre utdanning, står det i rapporten.

I rapporten hevdes det at dersom voksenopplæringa skal tas på alvor og fortsatt være en kommunal tjeneste, må det settes av mer ressurser til å lede området.

Egen enhet for integrering

Rapporten, som er bestilt av rådmannen, tilrår kommunen om å gjøre en rekke grep. Blant annet å samle voksenopplæringa og flyktningetjenesten under en ny og felles enhet fra høsten av, med en egen enhetsleder underlag kommunalsjefen for barnehage, skole og kultur. Per i dag ligger ansvaret for voksenopplæringa hos Myre skole, mens flyktningetjenesten ligger under NAV.

I tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes skal politikerne ta stilling til opprettelsen av en slik enhet for integrering. Så lang har tre utvalg gitt tommel opp.

- For lite flink

Verken rådmann Just Hjalmar Johansen eller ordfører Karianne Bråthen (Ap) sier at dette er en situasjon Øksnes kan være bekjent av, og at det nå jobbes med saken.

- Vi er for lite flink på integrering, og det går på totalpakken – alt fra de vedtakene vi politikere gjør – til hvordan det jobbes i praksis. Vi er nødt til å gjøre noe, og det er derfor vi nå tar grep. Ved å få samlet voksenopplæringa og flyktningetjenesten får vi er mer helhetlig tekning på integreringsfeltet, sier Bråthen til VOL.

Flyktninger som bosettes i en kommune har både rett og plikt til å delta i et toårig introduksjonsprogram med opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Her skal de også forberedes til arbeidslivet. Dette er det kommunen som har ansvar for.

I 2015 ble det bosatt 20 flyktninger i Øksnes. Kommunestyret har vedtatt at 21 skal bosettes i 2016, og videre 15 personer per år, ekskludert familiegjenforening.

Utfordrer næringslivet

- Utfordringa med integrering i Øksnes er flerdelt, sier rådmannen og nevner både behovet for arbeidsplasser hvor nye øksnesværinger kan ha språkpraksis, samt mangel på lokaler å drive norskopplæring i.

- Å sitte 37,5 timer på skolebenken i uka og lære norsk, er utfordrende for de fleste. Ideelt sett skulle de hatt rundt 17 timer skole, og resten av tida være ute i samfunnet og arbeidslivet for å lære seg språket der. Kommunen har ikke mulighet til å gi alle en slik praksisplass, sier rådmannen og utfordrer næringslivet i Øksnes.

- Det er et stort ønske om at bedrifter i Øksnes kan ta imot folk i språkpraksis. Dette er våre nye sambygdinger, og det er viktig å ta vare på dem. Det tror jeg også vil gagne næringslivet i kommunen, sier rådmannen.

Det har i lokalpressen vært diskusjon om lokaliseringa av denne nye etaten, og flere har reagert på en eventuell samlokalisering med en av barneskolene. Rådmannen sier kommunen ikke har andre egnede lokaler, og at man trolig går mot å måtte leie på privatmarkedet.

Saken skal opp for formannskapet i morgen, tirsdag, og endelig avgjøres i kommunestyret 9. mai.

Her finner du sakslisten til møtet.