Øksnesavisa har i en rekke artikler de siste ukene omtalt beskyldninger mot teknisk etat ved Øksnes kommune og selskapet AK Miljø for miljøkriminalitet i forbindelse med rivingen av den gamle administrasjonsfløya ved Myre ungdomsskole. To kilder, som også har vært underentreprenører i rivinga av skolefløya, har stått fram i avisen, og hevdet at det er skjult flere tonn miljøfarlig avfall i den gamle skoletomta.

Både hovedentreprenøren, AK Miljø, og Øksnes kommune, har benektet disse påstandene.

Forklarte seg

Når formannskapet i Øksnes møttes tirsdag, ga rådmannen og teknisk sjef sin versjon av saken til politikerne.

– Da det kom meldinger om urene masser til driftsavdelinga, ble dette fulgt opp med AK Miljø, som avviser alle anklager om urene masser i tomta. Kommunen har vært på befaring i tomta flere ganger underveis i arbeidet, uten at det har vært registrert miljøfarlig avfall. I søknaden om ferdigattest er også mengden avfall økt med 120 tonn sammenlignet med beregnet masse i selskapets avfallsplan, sa teknisk sjef Einar Ellingsen.

– Rapportene vi har fra Reno Vest viser alt avfall som er levert inn, og dette ser ut til å stemme med avfallsplanen, sa rådmann Just Hjalmar Johansen.

Ellingsen pekte også på at underentreprenøren som har kommet med beskyldninger om miljøkriminalitet, var med på overleveringen når prosjektet var ferdig, uten å nevne noe om miljøfarlig avfall i tomta.

– Vi har ingen dokumentasjon på at det befinner seg miljøfarlig avfall i tomta, om noen har det må de gjerne komme med det, sier Ellingsen.

Tillit til administrasjonen

De fleste politikerne i formannskapet uttrykte tillit til administrasjonen og deres forklaring.

– Orienteringa vi fikk nå må jeg ha tillit til. Det er ikke fremkommet noe som gjør at det er grunnlag for å ikke ha det, sa Sps John Danielsen.

Frps Hans Kristian Hansen var imidlertid ikke helt overbevist.

– Jeg føler meg ikke bekvem ved at vi bare avfeier dette, når det kommer fra to av underentreprenørene. Hva er årsaken til at de kommer med dette?

Hovedentreprenøren AK Miljø har siden oppdraget for Øksnes kommune gått konkurs. Hansen ville også vite hva som i verste fall kan skje i denne saken.

– Som verste konsekvens må kommunen grave opp tomta. For at vi skal gå til et slikt skritt, må vi ha dokumentasjon på at der er noe å grave opp, svarte rådmannen.