Samer Alhennawi er 28 år gammel. Han er født og oppvokst sør for hovedstaden Damaskus. Han studerte økonomi ved Universitetet i Aleppo når revolusjonen startet. Han jobbet hardt for å fullføre sin utdannelse, men det ble vanskeligere etterhvert som fredfulle demonstrasjoner gikk over til voldshandlinger. Det førte til slutt at Samer måtte flykte fra sitt hjemland. I ei pressemelding forteller Cerpus AS i Alsvåg historien til den 28 år gamle mannen.

Drømmer om fred og frihet

Samer forteller at den store drømmen for han selv og mange andre syriske ungdommer er et liv i frihet og fred i sitt eget hjemland.

– Jeg var glad da revolusjonen startet. For det var fredelige demonstrasjoner og jeg hadde forventning om forandring. Men når situasjonen endret seg til vold og kamphandlinger, valgte jeg å forlate mitt hjemland. Jeg kunne ikke finne meg selv i en posisjon der jeg måtte bære et våpen for å overleve. Drep eller bli drept er ikke en regel jeg ønsker å leve etter. Det er ikke slik jeg er lært opp. Så for meg var det ikke noe å gjøre i krigen, men jeg tror det er mye å gjøre i fredstider. Krigen vil bli stoppet en dag, og det vil da bli min tur til å være med å bidra til å gjenoppbygge landet, forteller Samer.

Ønsker å hjelpe

Samer forklarer at hans mål er å holde seg i live i tillegg til å fortsette å bygge kunnskap og kompetanse slik at han en gang kan dra tilbake for å hjelpe sine landsmenn.

– Jeg bodde i Libanon noen måneder etter at jeg flyktet fra Syria. Der jobbet jeg på et supermarked. Jeg klarer ikke å glemme de syriske barna i 12-14 års alderen som jobbet 15 timer om dagen, stort sett uten pauser. Jeg skulle ønske at jeg en dag kan være i stand til å hjelpe dem og gi dem en bedre fremtid, sier Samer.

Han forteller videre at han etter Libanon reiste til Tyrkia der han bodde noen måneder før han reiste til Hellas i en oppblåsbar båt. I båten var det over 50 menn, kvinner og barn. Det var de lengste timene i livet til Samer og han var glad for at han kunne ringe sin familie og fortelle at det hadde gått bra. Fra Hellas tok han seg gjennom Europa med varebiler og buss før han ankom Norge i midten av juli 2015.

Etter et opphold på Haslemoen transittmottak ble han overført til Alta før han fikk oppholdstillatelse og fikk komme til Øksnes kommune for å starte på et introduksjonsprogram med blant annet språkopplæring og språkpraksis.

– Jeg er veldig glad for å få komme til Cerpus i språkpraksis. Det er en fantastisk mulighet for meg til å snakke norsk i et miljø av mennesker som snakker norsk. Jeg liker også måten de jobber sammen på i team. For meg handler det om et ordtak som sier at man ikke må gi noen en fisk, man må lære han å fiske. Jeg ønsker virkelig å lære meg norsk og få meg en jobb i dette flotte landet, sier Samer.

Læring for alle

– Cerpus sitt motto slik jeg har forstått det er “Læring for alle”. Dette liker jeg veldig godt. Jeg ønsker å lære, så jeg en dag kan dra tilbake til Syria for og lære andre. I Cerpus får jeg muligheten til å lage et kurs om nasjonaldagen til Norge. Det skal være et kurs på norsk, engelsk og arabisk som vil bli tilgjengelig på deres læringsplattform EdStep. Kurset vil inneholde tekst, bilder, lydfiler og videoer. Jeg synes det er veldig interessant å gjøre dette, fordi det gir meg kunnskap om Norges historie. Jeg har også mange tanker og idéer om å oversette romaner og poesi fra norsk til arabisk slik at man kan bygge bro mellom to kulturer, avslutter Samer Alhennawi.

Språkpraksis forbedrer norskkunnskapene

– Språkpraksis er språktrening utenfor klasserommet, for å forbedre språkferdighetene. Øksnes kommune har i dag 24 deltakere i introduksjonsprogrammet, som har til hensikt å gi norskopplæring, men også forberede for deltakelse i yrkeslivet, forklarer Borgny Knudsen Tokuanin, flyktningekonsulent i NAV Øksnes.

Samer har 17 timer norskopplæring i uka. Men han trenger å være i et miljø der det snakkes norsk, og Cerpus har vært veldig åpen og imøtekommende som tar i mot Samer en gang i uka på språkpraksis. Det er vi selvsagt veldig fornøyd med, sier Tokuanin.

Hun forteller videre at regjeringen har som utgangspunkt at mennesker ønsker og vil bidra. – Integreringspolitikken skal legge til rette for dette gjennom incentiver for deltakelse i arbeids- og samfunnsliv. Målet er at alle som skal leve og bo i Norge, kommer i jobb, blir skattebeta­lere og deltakende borgere. Dette er viktig for den langsiktige utviklingen, ikke minst for å opprett­holde et trygt og økonomisk bærekraftig velferds­samfunn. Alle skal som hovedregel forsørge seg og sine, forteller Tokuanin.

Mennesket bak flyktningestatusen

– Vi har opplevd stor positivitet i kommunen og i næringslivet i Øksnes. Nesten samtlige som er i introduksjonsprogrammet er nå ute i språkpraksis i skoler, SFO, barnehager, vaktmestertjenesten, museum, miljøtjenesten, bilverksted, vekstbedrift. Det betyr at vi blir bedre kjent med enkelthistoriene til de som har flyktet fra sitt land og kommet til Øksnes. Vi finner både likheter og ulikheter, men det viktigste er at vi blir kjent med mennesket bak “flyktningestatusen”. Nå oppfordrer vi flere bedrifter til å vise samfunnsansvar, og å invitere en person inn en gang i uka på språkpraksis. Det kan bli en veldig positiv og god opplevelse, og ofte lærerikt, avslutter flyktningekonsulent Borgny Knudsen Tokuanin.

Vinn-vinn situasjon

Cerpus fikk en henvendelse fra Flyktningtjenesten i Øksnes kommune om å ta inn Samer på språkpraksis.

- Vi var i utgangspunktet svært positive, og hadde lyst til å gjøre dette. Arbeidspraksis handler om læring av språk, og Cerpus er jo en bedrift som jobber med løsninger for læring; løsninger som skal kunne benyttes av alle og er laget for alle. Vi tenkte rett og slett at dette måtte være en vinn-vinn situasjon, sier Monica Wessel Nordeng, Learning Content Manager i Cerpus. Hun har ansvaret for Samer.

– Vi får laget et kurs på vår nye plattform, EdStep, og får på den måten testet ut at verktøyet vi har skapt, fungerer og at kurset som blir lagd, fungerer i bruk. Vi får faktisk bidra til at det skapes et fritt tilgjengelig, flerspråklig kurs i lille Øksnes, sier Wessel Nordeng. Samer på sin side får tilegnet seg kunnskap om norsk språk, hvordan livet i en nordnorsk bedrift arter seg, og hvordan han enkelt skal kunne bruke en nettdrevet løsning for å lage og dele læringsressurser. I tillegg får begge parter økt kunnskap og bevissthet om våre ulike kulturelle ståsteder.

– Vårt ønske er at praksisen hos oss skulle være så relevant som mulig, både for Samer og for oss. For oss var det derfor både riktig og viktig at Samer ble en del av vår arbeidshverdag, at han rett og slett i størst mulig grad skulle gjøre det samme som oss. Det blir alltid lettere å kommunisere hvis man har felles referanser, mener Wessel Nordeng. Og siden dette handler om språktrening og språklæring, så var ønsket at han, i tillegg til å lære språk i muntlige situasjoner knyttet til jobben han gjør, også skulle lage kurs som kunne brukes i språklæring for både barn og voksne.

– Vi ble derfor enige om å be Samer om å lage et kurs om noe typisk norsk, på norsk, engelsk og arabisk. I disse maitider passet det veldig bra å lage et kurs om 17. mai, et kurs som kan gi svar på hvorfor og hvordan vi feirer nasjonaldagen vår, sier hun.

– Samer er en engasjert, kunnskapsrik og flott fyr som er veldig motivert for å drive med det han nå gjør hos oss. Og som har mange idéer om nye kurs han kan lage.

Vi trives med Samer, og vi tror at Samer trives med oss, avslutter Monica Wessel Nordeng.

Bildetekst: H