Det fremgår av kommunens regnskap og årsrapport for 2015. Driftsregnskapet i kommunen er gjort opp med et mindreforbruk på 2,66 millioner kroner, minus et merforbuk på slamområdet på 108.237 kroner.

- Mindreforbruket skyldes 1,6 millioner kroner i merinntekt på skatt og inntekstutjevning, og rundt én million kroner i bedre resultat i forhold til premieavvik pensjon, opplyser rådmann Just Hjalmar Johansen i årsrapporten.

- Positiv utvikling

- Den økonomiske utviklingen i kommunen er positiv, skriver rådmannen videre.

- Øksnes kommune har gjennomgått store endringer de siste årene som nå begynner å gi positive utsalg. Nytt inntektssystem, økte rente- og avdragsutgifter som følge av store investeringer, og økte pensjonsutgifter gjør at ytterligere omstillinger er nødvendig i årene som kommer. Dette for å opprettholde og bedre budsjettbalansen, mener rådmannen.

Mindreforbuket 2,55 millioner kroner er forelått avsatt til disposisjonsford, noe kommunestyret skal ta stilling til når de møtes i neste uke.

- Disposisjonsfond ved årsskiftet var på kroner 397.000. Kommunen har ingen målsettinger knyttet til driftsresultat og disposisjonsfond, skriver rådmannen og oppfordrer politikerne om at det settes hvor mål om hvor store disse bør være for Øksnes kommune.

Ekstra slamutgifter

Et merforbruk på slamområdet på 108.237 kroner i 2015 skal dekkes inn av fremtidige gebyrinntekter fra området. Gebyrinntektene i år er økt for å kunne dekke inn merforbruket.

Investeringsregnskapet ble gjort opp med et udisponert overskudd på over 1,2 millioner kroner.

- Det skyldes i hovedsak tomtesalgsinntekter som ikke var budsjettert, skriver rådmannen og anbefaler at overskuddet settes til ubundet investeringsfond.