Lille Nyksund, ytterst i havgapet i Øksnes, har en galleri-tetthet selv byer kan misunne. I sommer kan du se kunstutstillinger i Nyksund brygge, i nyåpnede Arthur-Brygga og i Nyksund Art Gallery - som hadde sin første sesong i fjor.

- Intenst arbeid

Bak Nyksund Art Gallery står Marie Elisabeth Mjaaland og Svein Erik Tøien, som har gjort om det gamle bakeriet i Nyksund til et feiende flott galleri.

Torsdag 23. juni, på selveste St. Hansaften, åpner de sin sommerutstilling. Åpninga er det ordfører Karianne Bråthen som skal stå for.

- Det har vært en stor glede, men også et intenst og krevende arbeid å jobbe frem årets sommerutstilling. Kreative ideer har strømmet på, dype kunstnermøter har stadig laget nye spor, men likevel har det meste blitt til mens veien har blitt gått, forteller Mjaaland i en pressemelding.

Kvinnesterk utstilling

De har i år fått med seg ikke mindre enn 12 kunstnere og kunsthåndverkere, hvor 11 av dem er kvinner.

- I denne sommerutstillingen ønsker vi spesielt å løfte frem fargesterke kvinner som gjennom kreativitet utstråler en kraft som berører og smitter, forteller Mjaaland.

- Og hva kan egentlig passe bedre i Nyksund, der sterke nordnorske kystkvinner gjennom århundrer har sørget for at livet har gått videre når naturkreftene har revet mellom husene, og menn og sønner har blitt borte på havet? På stedet som har nektet å dø flere ganger, og som i stedet lar seg forvandle igjen og igjen av stadig nye ildsjeler som slår seg ned.

Én enste mann

Årets hovedutstiller er tekstilkunstner Britt H. Fuglevaag, trendsetter og fornyer av vevkunsten gjennom femti år. Hun har aldri har vist frem sine arbeider i vår region før. Med er også billedkunstnerne Gunn Vottestad, Sigrid Szetu og Britt Boutros Ghali, samt glassblåserne Kjersti Johannessen, Anne Ka Munkejord og Beda Maria Johanson. Du kan også oppleve arbeidene til kjeramiker Berit Arctander, gullsmed Silvia Rehnlund og Rannveig Gjerve og Astrid Zabernig som lager flotte ullprodukter.

En eneste mann har fått plass på veggene i galleriet, og det er Svein Erik Tøien selv, med sine naturfotografier.

Utstillingen blir stående til 14. august.