- Det er først og fremst snakk om gamle bilder av tungeskjærere, fiskere og livet på kaia, sier Melkeraaen til VOL.

Å anskaffe slike bilder, har ifølge Melkeraaen vært vanskelig. Nettopp det er årsaken til at hun går via pressen. Hun understreker at det ikke er begrensninger i verken tid eller rom når det gjelder bildene.

- Det kan være bilder som går tilbake til 1800-tallet, fordi målet er å vise historien og utviklingen både når det gjelder fiskeri og tungeskjæring. Jeg tar også imot bilder som er enda eldre.

Håper på skatter

De nevnte bildene har en helt avgjørende funksjon i filmen ved at de vil vise en lang tradisjon som bygger bånd, tilhørighet og avgjørende kunnskap levert fra generasjon til generasjon.

- I tillegg til å skildre livet på kaia slik der fortoner seg for dagens generasjon, er større tema som familietilhørighet og kunnskap om vår egen historie, essensielt i filmen. Derfor håper jeg at det er noen der ute som har noe uoppdagede billedskatter liggende, sier hun.

Skildrer kystkulturen

Tungeskjærernes hovedkarakter er ni år gamle Ylva Melkeraaen Lundell fra Oslo. Hun reiser til Øksnes for å lære seg å skjære torsketunger, der hun bor hos sine besteforeldre. Under oppholdet får hun blant annet vite at slekta på hennes mormors side har vært fiskere i århundrer.

Filmen Tungeskjærerne er kinodokumentar som vil skildre kystkulturen i Nord-Norge inngående.

- Historien fortelles gjennom barnas perspektiv, gjennom deres blikk følges seerne inn i vår spennende kystkultur og torsketungeskjæring som for de fleste utenfor Nord-Norges grenser er et fullstendig ukjent og særdeles eksotisk fenomen.   Jeg mener at vår unike kultur fortjener mer oppmerksomhet både i og utenfor Norges grenser. Det var tross alt torsken som bygde landet, understreker Melkeraaen.

Vil ha bildene raskt

Filmskaperen oppfordrer alle som har potensielle bilder om å ta kontakt på filmens Facebookside "Tungeskjærerne". Bildene ønsker hun å få i hende så raskt som mulig, helst før midten av august.

- Send melding inne på Facebooksiden, så tar jeg kontakt. Det er sikkert mange som har Er det noen som har bilder de ikke får skannet, eller er redde for, men jeg kommer til Vesterålen på opptak i midten av juli, og vil ta personlig kontakt med alle som har aktuell bilder, opplyser hun.

Vinterpremiere

Filmen skal etter planen ha premiere førstkommende vinter.

- Akkurat nå er vi i gang med grovklippen, samtidig som vi gjør de siste dokumentariske opptakene. Vi jobber også med en musikkvideo som skal inkluderes i filmen, sier Melkeraaen.

Håpet er at filmen skal åpne Tromsø internasjonale filmfestival, og at førpremieren legges til skreifestivalen i Øksnes. Den ordinære kinopremieren finner sted i mars.