Karsten Kristoffersen har savnet Øksnesdagan, og er glad for at kulturbegivenheten nå er tilbake.

Etter noen år nede for telling er de tradisjonelle Øksnesdagan nå tilbake igjen. Mandag ble sju dager med kulturfest erklært åpnet på grendehuset på Husjord, med taler, kafé og aktiviteter i regi av Langenes Vel.

Arrangementene som står på programmet den kommende uka finner du rundt om i hele kommunen, både på Strengelvåg, Skogsøya, Nyksund, Myre og Sørvåg.

— Jeg synes det er veldig fint at arrangementene er lagt til så mange av bygdene rundt om i Øksnes. Da får vi vist frem plassene vi bor på, forteller Lynette Evans i Langenes Vel.

Jubileum til neste år

Og som VOL tidligere har skrevet, blir det et mangfold av aktiviteter og arrangementer.

— Alt fra arkeologi til marmelkurs for barn, konserter, bryggedans, kapproing og motbakkeløp, oppsummerer kultursjef Hilde Hansen.

Det er 29ende gang Øksnesdagan blir arrangert, og målet, sier Hansen, er å lage kulturfest også til neste sommer.

— Til neste år er det 30-årsjubileum. Da burde vi feire at vi har så mange ildsjeler som skaper liv og røre i kommunen vår. Jeg håper folk støtter opp om årets arrangementer, slik at vi forhåpentligvis kan videreføre Øksnesdagan også til neste år, sa ordfører Karianne Bråthen da hun åpnet festivalen.

Har savnet Øksnesdagan

Blant 30-40 oppmøtte under åpningen mandag var Karsten Kristoffersen fra Gisløy. Han er veldig fornøyd med at Øksnesdagan nå er tilbake.

— Jeg har savnet Øksnesdagan, savnet det å få presentert alt det kulturelle vi har i Øksnes. For det er enormt mye. Med Øksnesdagan har jeg også savnet det at man tar vare på gamle ting og gamle historier, sier Kristoffersen og legger til at han ser frem til onsdagens kurs i gammeldags høyonn på Strengelvåg.

Støvelmester

Under åpningen mandag var det lagt opp til en rekke aktiviteter ved grendehuset på Husjord, med både hinderløype, ridning, kafé og utsalg av håndarbeid.

Under årets Øksnesdaga blir det også invitert til ikke mindre enn to uhøytidelige verdensmesterskap. Torsdag blir det VM i skreikassekasting, noe som har vært et fast innslag på Øksnesdagan tidligere. Mandag fikk en oransje herrestøvel gjennomgå på gressplena utenfor grendehuset i VM i støvelkasting.

— Man bør jo bli verdensmester i noe én gang i livet. Nå har folk sjansen. Det vil ikke bli gjennomført dopingtester, sa kultursjefen fra scenen.

— Ka e premien? Sydentur? spøkte Gunn Mortensen før hun «drefset» støvelen bortetter marka.

Ni meter noterete dommeren. Den gjorde han også da ordfører Karianne Bråthen kastet seg inn i kampen om verdensmestertittelen.

— Jeg skulle gjerne kastet litt lengre, for nå er jeg allerede utslått, sa ordføreren.

Rekorden da VOL forlot var det Bladet Vesterålens utsendte journalist Sverre Idar Lakså som hadde, med et solid underarmskast på 16 meter.

Mye kan tyde på at kultursjef Hilde Hansen ikke har ligget i hardtrening i forkant av mesterskapet. Etter to kast hvor støvelen ble sendt i helt feil retning, kan man vel konstatere at kultursjefen må hjem og øve til neste års VM i støvelkasting.