Fiskernes dag har i lange tider vært en kjær tradisjon i Øksnes, hvor kommunens fiskebåter samles i kortesje og setter kursen mot Øksnes på Skogsøya for å minnes de fiskerne som aldri kom hjem fra havet.

I år er ikke noe unntak, og førstkommende søndag, under Øksnesdagans siste dag, blir dagen igjen markert.

Det skjer i regi av Øksnes fiskarlag, fiskarkvinnerlaget, kulturkontoret og Øksnes menighet.

I en pressemelding oppfordrer fiskarlaget alle sine medlemmer til å delta, og at de med sine fiskebåter tar følge med redningsskøyta, MK Lykken og den rutegående hurtigbåten.

Veteranskøyte leder kortesjen

I år vil også veteranskøyta MK Gerhard Jakobsen gå over fjorden fra Myre til Skogsøya.

- Vi inviterer spesielt pensjonerte fiskere og deres familier til å være med båten, og på den måten lede kortesjen over fjorden, forteller sokneprest Evy Brun i pressemeldingen.

På Øksnes blir det først gudstjeneste i kirka. Deretter vil Alf Knutsen, mannen bak den ikke ukjente redningsskøyta Elias, legge ned krans ved bautaen for omkomne fiskere.

Historia om Elias

- Før vi drar tilbake, vil det bli anledning for barna å prøve Øksnes maritime leirskole sin Elias-båt. Det blir også foredrag på leirskolen ved Alf Knutsen om Elias-konseptet og kafé, forteller Brun. Kaféen er det fiskarkvinnelaget som står for, og de oppfordrer folk til å ta med kontanter.

- Øksnes er et nydelig sted, både for feiring av gudstjeneste og for en trivelig søndagsutflukt. Så ta turen ut til Skogsøya denne søndagen under Øksnesdagan, og vær gjerne på Myre-kaia i god tid, oppfordrer soknepresten.