- Det har vært ei helt fantastisk uke, utbryter en noe andpusten Astrid Berthinussen midt i ryddesjauen etter årets padlefestival i Øksnes vestbygd.

Arctic Sea Kayak Race(ASKR) har den siste uka vært arrangert for 26. gang. 120 padlere fra 10 land vært samlet på Skipnes i Øksnes vestbygd for å boltre seg i den vesterålske skjærgården.

- Det er mange år siden vi har hatt så mange påmeldte. Det er kjempeartig! sier Bertinussen fra Sortland - som er en av arrangørene bak.

Alt klaffet for årets padlefest.

- Vi har hatt besøk av masse flotte folk, vi har vært heldig med været, det har vært god stemning og alt har fungert. Vi har fått veldig mange bra tilbakemeldinger, noe som gjør det hele verdt å holde på med, forteller Berthinussen.

Smørje av ulike folk

De har campet, padlet, konkurrert, blitt kurset, nytt naturen og hatt det hyggelig sammen.

- Vi er internasjonalt et ganske kjent arrangement, og de som har vært her er flinke til å anbefale oss videre. En italiener vi hadde her i år, hadde ønsket seg tur til ASKR i 50-årsgave, forteller hun.

Og det er alle slags typer mennesker som har vært med.

- Den eldste var 75, den yngste sju år. Det er alt fra familiefolk, til turfolk og konkurransefolk - en smørje av ulike mennesker som har en felles glede i år dra på tur, sier Berthinussen.

Seier til 63-åring

Torsdag tok gjengen turen inn til Myre for å konkurrere i sprint under Øksnesdagans store havnedag. Fredag ble det konkurrert i halvmaraton på yttersida mellom Øksnes og Bø. På herresiden var det Runar Holdahl fra Harstad som vant, med tiden 2 timer og fem minutter. Lars Oven Pettersen og Børre Stranda fra Sortland tok andre- og tredjeplassen.

På kvinnesiden vant tidligere landslagsutøver Anne Wahl med tiden 2 timer og 17 minutter, og viste at alder slett ikke er noen hindring. I august fyller hun 63 år. Kristine Røiri og Grete Haug fra Sortland tok andre- og tredjeplassen.

I surfski-konkurransen var det Einar Kjerschow fra Oslo og svenske Emma Levemyr som vant.

- Skitartig

De er en gjeng på tre-fire som jobber med ASKR hele året. Den siste uka har et crew på 25 vært i sving.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Fordi det er skitartig. Vi er fra regionen og padler allerede mye i disse områdene, men vi blir enormt stolte av å få vise det frem. Også er det dette med å få møte så mange bra folk. Når du er samlet på ei øy ute i havgapet gir folk av seg selv på en helt annen måte, og du får venner for livet, sier Berthinussen og forteller at de allerede har fått den første påmeldingen til neste års ASKR.

Arrangør Astrid Berthinussen er storfornøyd med årets padlefest. (Arkivfoto) Foto: Knut Ivar Aarstein